Цветя и почит за майор Орлински и загиналите за Първото Освобождение на Горна Джумая

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов положи цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“. По повод 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество той сведе глава в памет на загиналите. В емоционално слово директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска спомена  исторически факти за първите месеци свобода в Горна Джумая. Градът и Пиринския край се радват на тази свобода до юли 1878 г.

По време на церемонията цветя положиха още областният управител Валери Сарандев, директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград, ст. комисар Георги Кандев, полковник Митко Балтов,  представители на Регионален исторически музей – Благоевград, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, представители на политически партии и културни институции, представители на ЮЗУ „Неофит Рилски“, общественици, граждани.

В церемонията участваха и военнослужещи от Военно формирование 26400.

През 1878 година е първото Освобождение на Горна Джумая – град с история, с архитектура, с име.  През 1891 година българският учен, историк и юрист Георги Стрезов пише за града:

„ Центърът Горна Джумая (Джума-баля), е спретнато градче с не повече от 1200 къщи. През бурните години от 1877 – 1879 по-голямата част от населението в града, както и в околията, се изселило; градът се ограбил, опустошил. По-голямата част от къщите са нови; а жителите са преселници от разни страни. Най-много нахлули цинцари и гърци от Мелник и Сяр, които са прибрали речи цялата търговия. Градът като пограничен, расте и успява от ден на ден. Жалко е само, че всичката работа бяга в чужди ръце, а българщината отслабва. Преди време тоя град бил един от най-разбудените; сега страшно е, да не се отвори и в тоя чисто български град гръцко училище. В Джумая има две бани с минерални води: една в чаршията, друга по-навън. В подирната има и един камък с надпис. В черковния двор има камък с гръцки надпис, пренесен от Струмски чифлик…“.

Непосредствено след ритуала по полагане на цветя в двора на храм „Въведение Богородично“ кметът на община Благоевград Илко Стоянов бе гост на официалното откриване на национален пресклуб на БТА в областния град. Кметът, заедно с областния управител, генералния директор на БТА  прерязаха лентата и откриха новия офис на Българска телеграфна агенция.

„БТА имаше нужда от едно събуждане, от един Ренесанс и вече започва да го изживява, особено в контекста на този динамичен свят и всички събития, които се случват.“ каза в част от словото си кметът Стоянов. Той пожела БТА да продължи да бъде символ и допълни, че Благоевград се гордее, че се превърна в дом за Българска телеграфна агенция. По време на събитието присъстваха още председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, директорът на Дирекция“Култура,спорт и туризъм“ Силвия Домозетска, представители на информационни агенции в областта.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене