Нова мода: Садим българска марихуана в Испания! Петрич и Сандански вече не са малката Колумбия…

Едни от най-едрите наркоплантатори у нас започнаха да отглеждат марихуана в Испания, а след това да я внасят у нас. Това разказват от МВР пред „Телеграф“. По оперативни данни амфетамините, които заливат цяла България, пък се произвеждат от химици основно в София и Стара Загора, а след това се разпределят на малки количества към различните градове.

„Петрич и Сандански, които се водеха като малката Колумбия, вече не са основен производител, особено за Турция. Едрите играчи от няколко месеца са в различни райони на Испания. Там правят наркооранжерии в огромни складове. След това пращат стоката към България, а от нас тръгва към Турция, където в момента има голямо търсене и нашите не могат да насмогнат“, обясниха разследващи.

По думите им българските наркоплантатори водели свои работници, които им били верни и у нас в този бизнес. Цената на едро на килограм трева вървяла около 8000 лв. Ако пък била за износ към Европа, веднага цената се превъртала на 8000 евро. Пратките обикновено се разбивали на по-малки количества, криели се в тайници на коли, както и в багажи на пътници в автобуси.

Най-големият пазар на дрога у нас в момента е съсредоточен в София, а в останалите градове се формират т. нар. затворени кръгове, обясниха от МВР. Интересното било, че столицата се контролирала в момента от 3 големи наркобанди, като едната била водена от бандит с прякор Дъмпела, познат от години в подземния свят. От няколко месеца обаче се задействал и започнал да налага монопол върху заведенията, обясниха от МВР. И трите групи предлагали амфетамини и трева, както и кокаин.

При амфетите пък се обособили два центъра на производство – София и Стара Загора. В тях били най-добрите химици, които с внесените суровини създавали дрогата. „Всички съставки са внесени, в България се прави само най-елементарната и последна фаза, наречена изсоляване, обясниха разследващи.

Агенти на ДАНС разказаха, че са засекли в България да действат двама наркоиграчи почти от калибъра на Брендо, част от международния наркотрафик. Интересното е, че те носели един и същ прякор – Митничаря, но не се познавали лично. Работели за тотално различни наркокартели, като единият е за хероин, другият за кокаин. По двамата българи работели и партньорските служби, а преди близо две години дори били задържани, но до момента нямат присъди. Митничаря от хероиновия картел за първи път попаднал в полезрението на спецченгетата у нас по време на акция, в която беше разбита група за износ на кафявия прах и оръжия към Англия.

Името на другия Митничар пък изплувало в началото на януари, когато в Колумбия беше хваната пратка от 1 тон бял прах, предназначен за страната ни. По оперативни данни контейнерите с коката трябвало да акостират на пристанище Бургас. Основната версия на МВР и ДАНС е, че за шеметната пратка отговарял именно въпросният българин.

МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ – НА ЗОНИ

Малките градове са се превърнали в затворени зони. В тях действат точно определени хора по линия на наркотиците. „Това са стари мутри, които сега са надигнали глави. Пласират и правят сделки само в своите градове, не пускат и чужди играчи да навлязат на тяхна територия“, засекли криминалистите. Те поръчвали само синтетичните наркотици, а тревата предпочитали да я произвеждат сами в апартаменти под наем, пригодени за оранжерии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене