Проблемите пред Тараклия обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на района Иван Паслар

Проблемите пред населения с българи район Тараклия в Република Молдова обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят му Иван Паслар. Акцент в разговора беше предстоящата административно-териториална реформа в Молдова и евентуалните последствия от нея. Въпреки уверенията на молдовските власти, че Тараклийският район ще запази своята цялост, българите там изразяват притеснение, че при новото райониране той ще загуби статута си на център на българщината. Вицепрезидентът пое ангажимент за единна позиция на българската държава, която да бъде отстоявана пред молдовските власти. Илияна Йотова даде пример с общите действия по отношение запазването на цялостта на Болградския регион при осъществяването на административно-териториалната реформа в Украйна.
Йотова и Паслар обсъдиха и развитието на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, който е единственото българско висше учебно заведение в чужбина. Вицепрезидентът изрази надежда за финализиране на преговорите по преобразуването на университета във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. В момента в Тараклийския университет се обучават студенти по специалност „Бизнес мениджмънт“ на русенското висше училище. Йотова отново заяви позицията си, че университетът има повече потенциал за развитие и образованието, което дава, трябва да е съобразено със спецификите на региона, за да могат завършилите да останат и да развиват Тараклия.
Председателят на район Тараклия постави пред вицепрезидента и проблема с липсата на учители от България и учебници на български език.
На срещата беше обсъдена и идеята на Илияна Йотова за създаване на културен център в Тараклия с по-широка дейност. Тема на разговора беше и засилването на бизнес контактите между България и населения с българи молдовски район.
Иван Паслар благодари на вицепрезидента за неизменната подкрепа за българите в бесарабската част на Молдова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене