Румен Петков: Всеки, който е срещу АЕЦ „Белене“, принуждава обществото да си купува скъп ток

„Задължително е стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“

Задължително е стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“. Всеки, който се противопоставя на това, иска да принуждава обществото да си купува скъп ток. Това заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков, който посочи отново числата в микса при формирането на цената на тока – АЕЦ „Козлодуй“ – 55 лв. MWh, ВЕИ – около 320 лв. MWh, Маришкия басейн – около 290 лв. MWh.

„Ние не сме в ситуацията „Козлодуй“ или „Белене“. Защото става дума за базови мощности и става дума за енергийната ни сигурност, част от националната ни сигурност. Затова, успоредно с незабавното стартиране на изграждането на „Белене“, трябва да започне работа по проектиране, подготовка и стартиране на изграждането на два нови блока в „Козлодуй““.

Румен Петков припомни, че АБВ настоява за оставките на Владимир Малинов, директор на „Булгартрансгаз“, на Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB и на Николай Павлов, директор на „Булгаргаз“ от две години с аргументи, които търпят непрекъснато надграждане. Основният аргумент за настояването на освобождаване на Теодора Георгиева като изпълнителен директор на ICGB е огромното забавяне на газовата връзка Комотини-Стара Загора.

Петков припомни, че в края на 2019 година негово интервю в национална телевизия провокира тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова да се включи също с намерение да го опровергае. Тогава тя обяви, че строежът на газовата връзка Комотини-Стара Загора върви в срок и пускът й ще бъде октомври 2020 г. и призова председателят на АБВ да не всява излишна паника. Петков днес нарече това лъжа изрази недоумение защо забавянето на проекта не тревожи включително и настоящото държавно управление.

За Владимир Малинов, директор на „Булгартрансгаз“, Петков коментира липсата на яснота по удвоената цена на разклонението на газовото трасе към Свищов, на Пирдоп-Златица-Панагюрище, както и на забавянето на проектите с между 6 и 8 месеца.

Румен Петков определи освобождаването на Николай Павлов като добро решение. Преди две години причините за настояване от страна на АБВ за уволнението му са две – смяна формулата на определяне цената на газа, което оскъпи горивото, както и липсата на публичност при опериране на втората газова борса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене