Дават на Брюксел новата цена на тока

далекопровод

Проектът на ДКЕВР за по-висока цена на тока с до 10 % от 1 октомври отива в Брюксел. Искане до Европейската комисия за разглеждане на молбите на държавния регулатор за държавна помощ на НЕК и ЕРП-тата отпрява гражданско сдружение ГНОМКА /Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията/. Това заяви на пресконференция във Варна Светослав Спасов от сдружението, пише standartnews.com.

Ще се иска ЕК да разгледа и съответства ли на изискванията за конкурентност финансирането на чешката банка дейността на Енерго-про, както и да се направи проверка за дейността на трите електроразпределителни дружества.

„Ще подадем сигнал и в случай, че прокуратурата не се самосезира за въздействието на ценовото решение върху живота на гражданите и бизнеса в България. Ще изискаме и проверка за действието или бездействието на настоящия състав на държавната комисия във връзка с одитните доклади от настоящата година, както и административните производства по налагане на санкции“, обясни Спасов.

Ако проектът за по-високата цена стана решение , от сдружението смятат да го обжалват в Софийския административен съд.

Общото въздействие върху държавата и хората, от ценовото решение на ДКЕВР за увеличение на цената на тока, ще е в размер на 255 млн. лв. Светослав Спасов допълни, че трите ЕРП-та имат допълнително гласувани приходи, които идват от непризнати разходи.

 „Предходният състав на ДКЕВР въз основа на одитните доклади е намалил и не е признал приходи на дружествата. Настоящият състав на комисията признава приходи в размер на: ЧЕЗ – 22 млн. лв., EVN 18, 8 млн. лв., а на Енерго про – 14,9 млн. лв. Останалите суми са отсрочени с двоен срок от 3 на 6 години“.

Всички тези резултати са в противоречие с нарушенията, които са установени с одитните доклади на ДКЕВР. Спасов припомни, че увеличението на цените и приходите на дружествата идва при висящи и неприключили процедури за отнемане на лиценза на трите ЕРП-та.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене