ФИНАЛ НА СКАНДАЛЕН КАЗУС! Касационните магистрати порязаха окончателно Ат. Камбитов по делото му срещу „Старт 2015“

Благоевградският екскмет Атанас Камбитов окончателно загуби делото, което водеше срещу фирма „Страт 2015“ с искане да се признае за установено, че дружеството по погрешка го е вписало като управител по времето, когато беше кмет на града, да се прогласи нищожността на това вписване и да се заличи извършеното вписване под № 20170925115204 по партидата на „Старт 2015“ ЕООД в Търговския регистър.

С определение № 60661 състав на ВКС, Търговска колегия, Първо отделение, председателствано от съдия Дария Проданова, не допусна касационното обжалване на Камбитов, който протестираше отказа на Апелативен съд – София да разпореди на фирма „Старт 2015“ да заличи в Агенцията по вписванията името му от управлението на дружеството. Ако ВКС се бе съобразило с искането на бившия кмет, това можеше да му послужи в делото, което той води във ВАС срещу глобата от 100 000 лв., наложена му от Комисията за конфликт на интереси заради облагите, които Камбитов получил през няколкото дни – от 25.09.2017 г. до 03.10.2017 г., в които беше вписан като управител на „Старт 2015“.

От заседанието във ВКС впечатление прави, че никой от съдебния състав не се е усетил, че всъщност Атанас Камбитов е и ищец, и ответник по делото, защото още преди 2 г. той и дъщеря му Елена Камбитова купиха ответника „Старт 2015“ и станаха собственици на целия му капитал от 2 лв. Това обяснява и защо на самото заседание ответникът – сегашният управител на „Старт 2015“ Ивайло Благов, горещо е подкрепил ищеца в твърдението му, че Камбитов бил вписан по погрешка начело на фирмата.

Отказа си да допусне протеста на Камбитов ВКС е обяснил с логичния извод, че когато е завел делото, той е имал правен интерес, тъй като по закон няма право да е и в управата на дружество, и кмет, но към момента няма такъв интерес, понеже вече не е кмет, а и да бъде заличен от регистъра за тези няколко дни, решението няма да има за последица заличаването му като управител със задна дата и името му ще остане. С това се слага окончателно край на сагата с фирма „Старт 2015“ и управлението й от страна на Ат. Камбитов през 2017 г.

Припомняме, че заради това участие на екскмета във фирменото управление през април месец 2019 г. бивша общинска съветничка поиска да се прекратят кметските му правомощия и казусът влезе за решаване в Общинската избирателна комисия. Там обаче отказаха да прекратят мандата. През есента на същата година Камбитов загуби кметския вот и като отмъщение за загубата подаде сигнал срещу новоизбрания градоначалник Румен Томов за същото – ненавременно излизане от управлението на фирма. В крайна сметка Томов бе свален от съда и в Благоевград се проведоха предсрочни избори.

Междувременно през 2019 г. Антикорупционната комисия установи, че в периода 25 септември – 3 октомври 2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител на „Старт 2015” тогавашният кмет Атанас Камбитов е провел извънредно общо събрание и е разпределил като дивидент на самия себе си 79 800 лв. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на сумата, кметът продава дяловете си на своя приятел Ивайло Благов, а за управител отново е избрана и вписана счетоводителката му В. Шекерлийска, която е управител на фирмата и преди 25 септември. Тези 79 800 лв. наред с глоба от 10 000 лв. Камбитов е осъден от КПКОНПИ да възстанови на държавата.

Наред с парите Антикорупционната комисия посочи като конфликт на интереси и двата общински имота, продадени от Камбитов през 2016 и 2017 г. на фирма „Старт 2015“. Единият е от 790 кв.м на Баларбаши и за него собствениците още водят съдебни дела, другият е малко над 1 дка под ски писта „Картала”.

Веднага след като получи акта на КПКОНПИ, Ат. Камбитов реши окончателно и вече съвсем открито да стане собственик на двата парцела.

На 17 септември 2020 г. той и дъщеря му Елена регистрират ново дружество, което става едноличен собственик на целия капитал от 2 лв. на „Старт 2015”. С това двамата придобиват официално и двата бивши общински терена.

Докато ОИК умуваше как да спаси поста на Атанас Камбитов, а КПКОНПИ го проверяваше за „Старт 2015“, през 2019 г. кметът заведе дело срещу фирмата си с твърдението, че по погрешка тя вписала него като управител, а не брат му Антон.

На следващата година Окръжен съд – Благоевград обаче категорично отхвърли иска му на база многото документи с подписа на самия Камбитов, от които е видно, че не става въпрос за никаква грешка. Сега вече ВКС сложи окончателната точка на сагата./Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене