Лидерът на „Ислямска държава“ е бил убит при операция в Сирия

Снимка: БГНЕС/EPA/YAHYA NEMAH

Байдън обяви, че всички от американските спецчасти са невредими

Лидерът на групировката „Ислямска държава“ (ИД) е бил убит при американската операция в Сирия тази нощ, обяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

„Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши – лидера на ИД“, каза Байдън в изявление. Той уточни, че всички представители на американските специални части, участвали в операцията, са се върнали невредими.

По-рано Пентагонът съобщи за успешна голяма антитерористична операция в Северозападна Сирия.
Сирийски източници казаха, че при операцията са били убити 13 души, сред които шест деца и четири жени.

Лидерът на „Ислямска държава“ се е самовзривил, загивайки заедно със свои жени и деца, по време на американската операция в Сирия тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на Белия дом.

Курайши оглави ИД след гибелта на своя предшественик Абу Бакр ал Багдади през 2019 г. Багдади загина при аналогични обстоятелства – той се самовзриви при операция на американските въоръжени сили също в Идлиб.
Северозападната сирийска провинция и прилежащи райони са последният голям бунтовнически бастион в страната, след като режимът на президента Башар ал Асад си върна контрола върху повечето територии, които бе загубил след избухването на гражданската война през 2011 г. Доминиращата сила в Идлиб са джихадистки групировки.

Малко се знае за личността на Курайши. Подобно на Багдади, той също е иракчанин, който е бил в американски плен. Смята се, че Курайши е участвал в избиването от ИД на представители на малцинството язиди в Ирак и Сирия – масови убийства, които бяха определени в доклад на ООН като геноцид. (БТА)

Веселина Йорданова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене