Поликлиниката в Сандански ще има външен асансьор след 6 месеца

_thumb (1)Съветниците взеха решението след спор с лекарите-собственици и обвинения в предизборен популизъм срещу председателя Стоянов

С дълбока неохота и след 30-минутен енергичен дебат лекарите-собственици на Медицински център „Света Петка“, приватизатор на бившата поликлиника в Сандански, се съгласиха да платят 3849 лева за правото на строеж за външен ансансьор при източното крило на сградата. Площта при основата му е 16 кв.м, елеваторът ще бъде готов след 6 месеца.

Сумата е определена от лицензиран оценител Христина Стоева по задание на Община Сандански.

В хода на пренията възникна предложение плащането на правото на строеж да бъде по данъчна оценка, която е по-ниска (~ 2000 лева), защото Медицински център „Света Петка“ намира сумата, предложена от лицензирания оценител, за голяма, пише Сандански.ком. В търсенето на приемлив за двете страни вариант за решение възникна задълбочен юридически спор между съветник Явор Аргиров и секретаря на ОбА Лидия Матеева.

„Опитваме се да нарушим закона, което ще рефлектира върху авторитета на ОбС и нас самите. Няма как да продадем под пазарната оценка“, каза Аргиров.

Бе отхвърлено предложение да се възложи нова оценка на друг лицензиран оценител.

„Не е наш каприз асансьорът. Купили сме, оказва се, едни стени, а трябва да се погрижим и за околното пространство около Центъра“, казаха представители на лекарите в хода на словесната престрелка.

Те осведомиха, че отлагането на решението не би било в тяхна полза, тъй като са задължени да изпълнят в срок европейски изисквания за сградата на Медицинския център.

Председателят на ОбС Атанас Стоянов изрази мнение, че тези почти 4000 лева са висока цена за правото на строеж.

Това предизвика съветник Аспарух Костадинов да го репликира бурно, че използва сесията популистки, тъй като е кандидат за депутат от „шовинистичната“ ВМРО, в рамките на коалицията й с Национален фронт за спасение на България.

Всеобщото облекчение настъпи, когато самите медици внезапно се съгласиха на цената.

Опасението на лекарите-собственици бе, че ако приемат оценката на Христина Стоева, то ще им се наложи по същата цена за квадратен метър, около 240 лева, да заплатят и уличката зад поликлиниката, чиято площ е 1150 кв. м.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене