Премиерът Кирил Петков: За 2022 година предлагаме бюджет на растежа

Бюджет на растежа предлага правителството за 2022 година, обяви министър-председателят Кирил Петков на пресконференция след днешното правителствено заседание, на което беше одобрен проектозаконът за държавния бюджет. В пресконференцията участва също министърът на енергетиката Александър Николов.

Безпрецедентно високо ще бъде нивото на капиталовите инвестиции – над 8 млрд. лева. Същевременно кабинетът предвижда да инвестира сериозно в човешкия капитал – безплатни детски градини и ясли, увеличение на учителските възнаграждения до 125 на сто от средната работна заплата, реализиране на социални политики, увеличение на пенсиите. И през следващите месеци продължават мерките в подкрепа на бизнеса. Дефицитът без ковид мерките ще бъде само 2,5%.

Премиерът Кирил Петков посочи, че работна група започва обсъждането на възможностите да бъдат подпомогнати общините заради високите цени на тока. Ще бъдат анализирани реалните нужди на местната власт. Според министър-председателя не трябва да се пренебрегват обаче тревожни сигнали като този, при който цената на улична лампа е в пъти различна от двете страни на една улица. Харченето на пари по непрозрачен начин не трябва да се допуска, категоричен беше Петков. Премиерът добави, че небитовите потребители на електроенергия се очаква да получат значително по-ниски фактури за ток през февруари, тъй като в тях ще бъдат отразени компенсациите за месеците декември и януари.

Свърши времето, в което някой взима грешни решения и след това дава сметката на крайните потребители, категоричен беше министър-председателят Кирил Петков. Премиерът изтъкна, че ще се проведе публичен конкурс за избор на ново ръководство на „Булгаргаз“. Предстои също така да стане ясно кои са виновните за високите цени на газа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене