Проф. Кантарджиев успокои: До седмица се очаква спад на болните в Благоевград

До една седмица очаквам спад в случаите в София, Благоевград, Перник, Кюстендил и увеличение в Североизточна България. В област Бургас случаите ще се стационират и ще намалеят. В края на март ще имаме рязък спад“.

Това прогнозира епидемиологът и бивш дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Според него в София и Благоевград вълната вече „прегаря“. „Преболедувалите имат имунитет. В София 46% от хората са ваксинирани. Влезлите в болница обективно са по-малко, както и тези в интензивни отделения, на фона на многото новозаразени“, каза още професорът.

Проф. Кантарджиев обясни, че клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите е достатъчно силен срещу Омикрон. Ученият коментира още четири месеца насам се правят изследвания, за да се предугадят бъдещи мутации. По думите му сребърната вода има доказано антимикробно действие. „Наносреброто е много полезно, използва се за дезинфекция. Чистият въздух също е много важен. И UVC лампи вършат тази работа“, изясни Кантарджиев.

Експертът посочи, че бустерът пази от Омикрон затова и съветва хората с придружаващи заболявания да си я поставят.

„Работи се върху петвалентна ваксина, която да пази от грип и коронавирус, когато той се приравни на обикновен грип. Тогава ще свалим маските, ще отпаднат сертификатите и ще внимаваме“, подчерта медикът.

По отношение на недоверието на хората към зеления сертификат, проф, Кантарджиев каза, че през лятото министерството е трябвало да каже, че есента ще се искат сертификати. „Доц. Кацаров правеше хаотични действия и изведнъж въведоха документа. Така не се прави“, счита той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене