Управителят на МЦ „Артро” д-р Ангел Попов: РЗИ възстанови доставката на бързите антигенни тестове, броят на изследванията за Covid-19

Управителят на МЦ „Артро” д-р Ангел Попов: РЗИ възстанови доставката на бързите антигенни тестове, броят на изследванията за Covid-19 намаляха от 200 на 80 дневно

Доставката на безплатни бързи антигенни тестове от РЗИ – Благоевград за Ковид зоните в областта е възобновена, научи „Струма“. Припомняме, че заради изчерпване на наличните тестове здравната инспекция отправи покана на 11 януари към доставчици за закупуване на 75 000 броя. Бързите антигенни тестове се използват за първоначална диагностика на лица със съмнение за коронавирусна инфекция от ЦСМП, в триажни отделения, Covid зони и други лечебни заведения, както и за изпълнение на въведеното изискване за тестване на не по-малко от 5% от влизащите лица от държави от оранжеви и червени зони.

„Заявили сме 600 броя антигенни теста, които ще получим днес от РЗИ. При нас се харчат доста, наскоро закупихме с наши средства 2000 и сме добре обезпечени. Важно е да се отбележи, че понамаля и броят на хората, които идват със съмнения за Ковид-19. При 200 изследвания на ден преди седмица, паднаха на 60-80, от които 60% са положителни. Заразяват се цели семейства, има и такива, които не се изследват поради страх, че ще бъдат карантинирани и няма да могат да ходят на работа, което доведе до масовото разпространение на инфекцията. Като цяло сега вирусът протича по-леко и по-малко хора стигат до болница“, заяви д-р Ангел Попов, управител на МЦ „Артро“ в Гоце Делчев, в който функционира Ковид зона. За осигуряване на безопасна среда на персонала и пациентите, които идват на преглед, е закупена скъпа апаратура за пречистване и дезинфекция на въздуха в медицинския център.

За това, че заразените с Ковид-19 сега изкарват сравнително по-леко болестта, е категоричен и д-р Румен Кондев, началник на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград, което е най-натовареното през двегодишната пандемия.

„И в момента вътрешно отделение е пълно, в него се лекуват 28 човека, 11 са в отделението „Уши, нос, гърло“. Хубавото е, че няма тежки случаи. 10 пациенти са на кислород, но лечението на пневмониите е успешно, без усложнения. Днес изписах 28-годишен мъж, който сравнително бързо се повлия след терапията с ремдесивир. Имаме в наличност и от антивирусния препарат с моноклонални антитела регенерон, който се прилага при високорискови пациенти за стопиране развитието на вирусната инфекция”, заяви д-р Румен Кондев.

Броят на хоспитилизираните в 7-те болници остава сравнително висок. Към вчерашна дата на болнично лечение са 316 души, от които 298 са без усложнения, а 18 са в реанимация. Свободните легла за неусложнени случаи са 100 и 7 за интензивни случаи. Новооткритите с Covid-19 за последното денонощие са 422-ма, от които 148 са в Благоевград и селата, 51 в Гоце Делчев, 44-ма в Петрич, 41 в Сандански, 22-ма в Разлог, 16 в Симитли, 14 в Банско и др. Под домашна карантина са 6430 лица. Общият брой ваксинации е 144 565, от които със завършен курс 70 472, поставените бустерни дози са 19 521. В четвъртък са поставени 427 ваксини, показва справката на РЗИ – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене