Жители на 6 села готвят протест заради затворения мост при Покровнишко шосе

Протест заради затворения повече от месец мост на Покровнишко шосе готвят жителите на 6 благоевградски села и бизнесът в промишлената зона в района. Напрежението расте всеки ден заради липсата на информация и противоречивите слухове, свързани с ремонта му.

Мостът бе затворен на 13 декември 2021 г., след като в резултат на обилни валежи река Струма придойде и подкопа част от основите на съоръжението, които се оголиха, и специалисти прецениха, че движението по него е опасно. Тогава трафикът се пренасочи по обходен маршрут през Зелендолско шосе, което удължава пътя с 8-10 км. Слухове, че ремонът на важната пътна връзка може да се отложи до 2025 г. заради липса на пари, провокираха недоволството на засегнатите.

Затвореното движение рефлектира върху бизнеса на около 30 фирми и предприятия с бази в зоната на Покровнишко шосе и рязко са намалели приходите им, сигнализираха в „Струма“ собственици, които обмислят да стартират подписка и вече коментират дата, на която да изразят гражданското си недоволство.

От затворения мост страдат жителите на селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица, които сега обикалят и за да стигнат до града и обратно, пътят им се увеличава с минимум 16-20 км.

Въпросът бе поставен за обсъждане и на последната сесия на общинския съвет в Благоевград. Стана ясно, че към момента няма никакъв отговор от Комисията по бедствия и аварии на направените заявки за необходимостта от спешна финансова помощ за възстановяване на моста.

„Предишният областен управител Николай Шушков заяви, че ще се изгражда нов мост. За нас е важно да знаем какви са плановете на държавата, но все още нямаме никаква информация“, каза общинският съветник Кирил Илиев. Колегата му Красимир Роячки настоя да се внесе още едно искане в комисията за изграждане на обходен маршрут до разрешаване на конфликтната ситуация. Според него е необходимо да се ремонтира пътя от Покровник до Зелен дол и от Зелен дол до Благоевград, включително и участъка при влизане в квартал „Грамада“, тъй като в момента това трасе е изключително натоварено.

Източник: В. Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене