Нямат хляб, лекарства, работа, топлина… Битието на три деца: На училище с мекички, у дома – имането е 5 лева!

Две деца днес ще ядат в училище единствено домашно приготвени мекици. У дома ги чакат родителите им, които имат всичко на всичко около пет лева и някакви стотинки. Да им осигурят купони за столовата е изключено. Братчето им ще се върне от детската градина поне нахранено. След това започва междусрочната ваканция и ще бъдат с родителите си. Баща им е с отекли крака, не може да си позволи лекарства, а в понеделник започва работа в дърводелски цех, където очаква надник от 45 лева. Ако успее да надмогне болките в краката…

„Най-важно е децата да са на училище и да имаме работа“, споделя за 24rodopi.com майката Теменужка Димитрова. 48-годишна жена, която може да получи детски едва през февруари. А някакви помощи – чак през юли…

Това се случва с едно семейство с три деца, което е намерило временен дом в Бял извор. Фамилията идва в Кърджалийско от друг регион на страната, където остава без жилище. Тръгва на автостоп към Родопите през ноември м.г., за да търси препитание.

Попадат в Подкова. В местен цех обаче не търсят работници и бащата Изет Сали отново мести семейството, този път в Бял извор. Местен жител им предоставя старата си къща. Без наем. Той и Теменужка започват да гледат животни. За 25 лева на ден. Работата е много, чорбаджията-постоянно недоволен, а парите не стигат за нищо.

„Отказахме се, бяхме събрали около 125 лева. Всичко отиде за тетрадки, химикали, флумастери за децата. Сега надеждата ни е мъжът ми да започне работа в цеха. Изписаха му лекарства срещу възпаление, „Волтарен“ за мазане. Защото му измръзнаха краката, отекоха, болят го. Но не можем да си ги купим. Искам и аз да работя, децата да учат. Те са на 7, 10 и 13 години“, разказа за 24rodopi.com Теменужка.

Подала е документи за детски, записана е в Бюрото по труда. Изпуснала е сроковете за помощи за отопление. Греят се единствено с влажни дърва. Друго нямат. Нямат и хляб. Жената меси тесто, за да се хранят.

Имат нужда от съвсем малко – от работа, дрехи, храна за децата. Готови са да се борят.

Живеят на улица „Първа“ №912 в Бял извор. Телефонът на Изет Сали е 0877 347 421, а на Теменужка – 0879 823 886.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене