Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily

Бюджетът събра по-малко данъци

Неизпълнението след актуализацията е близо 240 млн. лв. и е основно при митниците

Сотир Цацаров понижи Роман Василев чрез „повишение“

От зам.-началник на градска прокуратура скандалният прокурор става редови магистрат в специализираната прокуратура

“Труд”

300 надзиратели осъдиха затворите

Близо 300 надзиратели са осъдили главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) заради неплатен извънреден труд. Това признава Министерството на правосъдието и опитва да сложи ред в заплащането на служителите в затворите и арестите.

Повече нашенци зад граница ще учат на български

Правителството ще отпуска повече средства за обучението на българи и хора с българско съзнание по майчин език, които живеят в чужбина.

Това е записано в предложението за изменение на дейността на българските неделни училища в чужбина.

“Стандарт”

Кметовете с пари за доктори и забавачки

Кметовете ще бъдат стимулирани да откриват забавачки и кабинети за спешна медицинска помощ. Такива проекти ще са приоритет при разпределянето на фонда от 350 млн. лева, заделени от бюджета за общините, научи „Стандарт“.

През февруари кабинетът ще разгледа предложенията на кметовете за развитие на градовете и регионите.

Влак замръзна в преспите

Ледена блокада на пътищата в неделя. Студът, който скова страната, спря влакове, затвори магистрали и доведе до километрични задръствания. Десетки пътници мръзнаха в продължение на три часа във влак на гара Българово. Тренът от Бургас за Карнобат бе блокиран заради авария в контактната мрежа.

“Сега”

Кризата прогони в чужбина три випуска български лекари

Почти три випуска лекари на медицинските университети в България са избягали в чужбина по време на кризата. Навън излизат предимно млади кадри, току-що завършили, които специализират в други държави. Дори завършилите преди дни Медицинския университет в София вече се редят за документ за правото да упражняват професията зад граница, който издава Българският лекарски съюз. Това показва анализ на БЛС за периода между 2008 и 2013 г.

Европарите за чиновниците са на път да скарат министрите

Почти двойното увеличение на европарите за чиновниците през новия програмен период създава сериозно напрежение в правителството, научи „Сега“. Социалното и образователното министерство водят тежка битка да увеличат бюджетите за своите политики, които бяха орязани за сметка на финансирането на администрацията. За реформи в администрацията са предвидени 732.2 млн. лв. за периода 2014-2020 г. От тях 150.7 млн. лв. са за техническа помощ, с която се плащат заплати и се обезпечава техническото обслужване на еврофондовете.

Новите окупатори на Софийския университет отиват на прокурор

Като кражба на държавна собственост определи новата окупация на ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ неговият ректор проф. Иван Илчев. Той вече е получил разрешение от Академическия съвет да сезира прокуратурата за действията на окупаторите и подготвя документите. Университетът бе блокиран в петък около полунощ от около 30-ина души. Половината от тях изобщо не са студенти. Те настояват за оставка не само на правителството, но и на ректора проф. Илчев.

“24 часа”

Избират с жребий комисии за обществени поръчки

Експертите, които подготвят условията и оценяват кандидатите при обществени поръчки, да се избират с жребий, обмисля вицепремиерът Даниела Бобева.

Целта е нито един от тях да не знае чии условия ще пише и кои оферти ще му се наложи да оценява. Компаниите участници също няма да знаят кой експерт ще им се „падне“, мотивира се Бобева.

Бисер Петното започнал като силовак на Карамански

Не съм прочел нито една книга в живота си, защото който върви по следите на другите, не остава път след себе си.

Крилатата фраза е на скандално известния Бисер Миланов-Петното. През последната година той създаде национално движение с гръмкото име “Свобода”.

“Монитор”

Българин вози 550 кг хашиш вместо портокали

Българин, който по документи бил натоварил камиона си с портокали, беше заловен да превозва 550 килограма хашиш. Нашенецът, чието име не се съобщава, е хванат в гръцкия град Патра, съобщи вчера БНР. Наркотикът бил открит при проверка на митническите власти и полицията в Гърция. Те били мобилизирани, след като получили сигнал от Европейската служба за борба с трафика на наркотици. В него се казвало, че мащабен наркоканал за прекарване на дрога минавал през пристанището в Патра, а от там за страните от Централна Европа.

Злато и сребро за 447 хил. лева на тезгяха

Националната агенция за приходите (НАП) е обявила 17 тайни търга за продажба на златни и сребърни изделия с тегло 59,05 кг, показва справка в електронния магазин на сайта на ведомството. Началната тръжна цена общо за всички процедури е почти 447 хил. лева. Вероятно обаче данъчните ще получат по-висока стойност в хода на наддаването.

Виелица скъса жици, три влака блокирани

Два пътнически влака и един товарен останаха блокирани близо 6 часа, след като силни виелици скъсаха жиците, осигуряващи електричество за локомотивите. Аварията стана около 5 ч. сутринта вчера и скъса нервите на избралите да пътуват по направленията София-Бургас и Пловдив-Варна.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене