Сценичното осветление и как то променя изкуството

Посещаването на театър, концерт на любим изпълнител или комедийно шоу на голяма или малка сцена е винаги вълнуващо преживяване. То ни запълва със силни емоции, помага ни да се разтоварим от ежедневието и ни позволява да се потопим в различни форми на изкуство от любителското място. Но нито едно от тези културни мероприятия нямаше да бъде същото без един ключов елемент – сценично осветление.

Сценичното осветление помага на твореца на сцена да акцентира върху дадени моменти, но също така помага на зрителя да се наслади на разнообразие от емоции. То е дизайнът и подтекста, които работят за артиста.

Повечето хора не забелязват сценичното осветление и то често остава на заден план. Въпреки това, важността му е от изключително значение и в тази статия ще разгледаме различните модерни елементи, които се използват при сценично осветление.

Елементите, които се използват за сценично осветление днес

Благодарение на развитието на технологиите и усвояването на различни дизайнерски техники, днес сценичното осветление е вълнуваща комбинация от различни елементи. За разлика от методите, които са били използвани преди време, днес сценичните дизайнери използват високотехнологични, иновативни чудеса, които постигат неописуеми резултати. В днешно време, осветлението е незаменима част от представлението, а не само красиво допълнение.

Ето и някои от най-често срещаните инструменти за сценично осветление:

  • Moving heads – още познати като мувинг хеди, moving heads представлява автоматизирано осветително тяло. Най-често, този тип осветление се използва за телевизионна продукция, концерти, театри, модни събития и дискотеки.
  • ПАР прожектори – ПАР стои за “параболичен алуминизиран рефлектор” и е сред най-семплите и достъпни осветителни решения за концерти или турнета. Те са лесно откриваеми на пазара и предлагат ярка, насочена светлина. ПАР прожекторите са идеално решение за цветно осветление и често се използват за акцентиране на определени зони от сцената.
  • Светлинни ленти – този вид осветление е по-популярно при осветяване на фронтове, изрезки и циклорами. Те често са част от по-голяма светлинна картина и се нуждаят от цялостен контрол над дима от светлинния борд. Те са чудесен избор за осветление на сцена, тъй като предлагат редица възможности, а същевременно консумират по-малко енергия и не са толкова ярки и силни.
  • Сценични прожектори – Може би повечето от вас ще си спомнят сценичен прожектор от театър или друго сценично представление. Те лесно се набиват на очи и се използват често за сценично и студийно осветление в телевизия, концертни и театрални сцени.
  • Осветление тип “следвайте мястото” – Осветлението тип “следвай мястото” представлява обемен, извънгабаритен и самостоятелен прожектор. Този вид осветление е по-скъпо от останалите опции и е популярно за организации с по-висок бюджет. “Следвай мястото” осветленията се нуждаят от професионален оператор, за да разгърнат целия си потенциал. Това означава допълнителен ресурс и опитен човек, който да поддържа, насочва и фокусира светлината на прожекторите.

Без значение от избора на сценично осветление, то е незаменима част от сценичните изяви и драстично може да промени цялостното преживяване на зрителя, а дори и на артиста на сцена. Именно затова е важно да подберете правилно продуктите, които ще използвате и да заложите на висококачествени, трайни, издръжливи и гъвкави решения. Надяваме се, че тази статия ще ви бъде от полза при създаването на следващия сценичен дизайн или пък ще ви помогне да погледнете магията на сцената от една друга гледна точка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене