Моцарт: Музиката не трябва да е болезнена за ухото, а да ласкае и очарова!

Волфганг Амадеус Моцарт е прочут австрийски композитор от класическата епоха. Роден е на днешната дата през 1756 година в Залцбург. Неговото творчество е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време – общо над 600 композиции, много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика. Той е сред най-популярните класически композитори.

Моцарт проявява забележителни способности от най-ранна възраст. Той притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. Създава класическите опери „Отвличане от сарая”, „Сватбата на Фигаро”, „Дон Жуан” и „Вълшебната флейта“. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади – „Малка нощна музика“, „Реквием“ и други.

Ето негови интересни мисли:

Нито една възвишена степен на интелигентност, нито въображението, нито двете заедно са достатъчни за създаването на гения. Любов, любов, любов – това е душата на гения.

Не обръщам никакво внимание, когато ме хвалят или обвиняват. Аз просто следвам моите чувства.

Един човек с обикновен талант винаги ще бъде обикновен, без значение дали пътува или не. Но човек с изключителен талант ще се унищожи, ако винаги стои на едно и също място.

Когато съм добре и имам чувство за хумор, когато се возя или вървя след като съм ял добра храна, или през нощта, когато не мога да заспя, мислите се трупат в ума ми.

Мелодията е същността на музиката.

Простете, Ваше Величество! Аз съм вулгарен човек, но Ви уверявам, че музиката ми не е такава.

Да се говори добре и красноречиво е много голямо изкуство, но това, което е също толкова страхотно, е да знаете точния момент кога да спрете.

Трябва да покажете на целия свят, че не се страхувате. Замълчете, ако решите. Но когато е необходимо, говорете и говорете по такъв начин, че хората да ви запомнят.

Независимо от страстите, дали е насилие или не, никога не бива да бъдат толкова изразени, че да достигнат до точката на отвращението. А музиката, дори и да изразява най-големия ужас, никога не трябва да е болезнена за ухото, но трябва да ласкае и да очарова. По този начин винаги си остава музика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене