Без категория

Николай Скорданов: Каквото и да става, колкото и зле да е тук, България винаги, ще си остане моята родина…

Nikolai_Skordanov-3

Какво си завършил и какво си работил до сега?
Завършил съм средно специално в град Банско със специалност сладкар, хлебар и готвач, но никога не съм работил по професията. Имам стаж от пет години, като шофьор… Работех за софийска фирма, като разкарвах вестници. Работех само нощем. По- късно се захванах със ските. Започнах, като ски учител и така лека-полека, и аз не усетих кога натрупах и там седем години стаж. Като планински спасител работя от четири години, а преди това имам четири години, като доброволец.

Разкажи ни нещо повече за работата си като планински спасител.
– Работя и през лятото и през зимата. По време на зимния сезон има повече щатни, а през лятото сме повече на доброволни начела. Като имаме акции се събираме и правим групи. Имаме си стая в училището, там ни е екипировката. Превоза ни е при началника на отряда Цветан Пчелин, който на мен страшно много ми е помогнал, и благодарение на него съм планински спасител.

Големи ли са рисковете при тази професия?
– Да. Рисковете са изключително много. Повечето случаи в които се намесваме ние са доста сериозни и опасни. На трудно достъпни места и на голяма височина. На много от местата за съжаление се изисква хеликоптер. До скоро хеликоптери нямаше. Сега чух, че вече уж имало някакви, но на какво ниво са нямам никаква представа. За мен глупавото и необяснимото е, за спасителната служба да няма летателни машини, а по морето има, които се ползват за атракции и забавления… Срещу малка сума пари всеки може да си наеме хеликоптер и да полети над морето…

Кой е по-опасния сезон лятото или зимата?
– Ами да ти кажа честно при нас винаги има опасност. Тя не се определя от сезона, а от това на какво и колко е достъпно мястото на инцидента. Има ли в близост асфалтов път. Колкото е по- близо до транспорта, толкова са по-големи шансовете на пострадалия да оцелее. И лятото и зимата има много туристи и много от тях не спазват елементарните правила за безопасност. За нас зимата е по- удобна, защото тогава предвижването на спасителния екип е доста по- бързо, защото сме със ски. Но пак зависи къде си и на какво място е станал инцидента.

Nikolai_Skordanov-2

Nikolai_Skordanov-4

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене