Петков с горещи новини ще идват ли чужди войски у нас

Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство

Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет.

Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство, допълни премиерът. За съжаление, армията е недофинасирана през годините. Затова ще се приоритизира компенсацията по тях.

„Целта е България повече да не е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в НАТО“,  изтъкна Петков.

На закрито заседание правителството обсъди доклада на министъра на отбраната Стефан Янев, който представя информация в детайли по повод ситуацията с напрежението между НАТО и Русия, както и решенията, взети на вчерашния съвет по национална сигурност, свързани с българската позиция по въпроса.

Членовете на кабинета са преценили коя част от него е секретна и ще представят в Народното събрание само тази, която не е засекретена, уточни Кирил Петков.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене