Отмениха заповед на директора на РЗИ – Благоевград К. Калоянов за наказание на главния юрисконсулт Илко Тодоров

Административен съд отмени заповед на директора на РЗИ – Благоевград Калоян Калоянов за налагане на дисциплинарно наказание „забележка” на главния юрисконсулт Илко Тодоров, ексшеф на дирекция „Административно-правно, финансово и стопанско обслужване“.

Наказанието е след проверка, разпоредена от служебния министър Стойчо Кацаров, заради сигнал, че е невъзможно да бъде осъществен контакт с обявен на страницата на РЗИ – Благоевград телефон за отмяна на наложена карантина.

За изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до възникване на проблема, комисия от Инспектората на МЗ е изискала обяснения от служителите, които ползват и съответно следва да отговарят на обаждания на съответните телефонни номера. Служителката, отговаряща на обявения на страницата на РЗИ – Благоевград телефон за отмяна на наложена карантина, за който е подаден сигнал, че е невъзможно свързването, обяснила, че за възникналия технически проблем с мобилния апарат е уведомила устно директора на дирекция АПФСО Илко Тодоров, като за отстраняване на повредата му предала апарата.

С оглед констатираното бездействие, комисията е дала препоръка на директора на РЗИ – Благоевград да предприеме необходимите действия за изясняване на фактите относно наличието на виновно нарушаване на служебни задължения и наличието на основание за дисциплинарна отговорност.

Любопитното е, че след постъпване на сигнала на 14 май 2021 г. на 22 май Илко Тодоров светкавично е отстранен от длъжността директор на АПФСО, каквато заемал временно 4 години, и е преназначен като гл. юрисконсулт, а за шефското място впоследствие бе обявен конкурс.

Във връзка със сигнала той е дал писмени обяснения, в които е посочил, че е направил опити за отстраняване на възникналия с мобилния апарат проблем, но неуспешно. Не е променил посочения на интернет страницата на РЗИ телефонен номер, тъй като на нея били посочени още два действащи, с оглед на което работата на дирекция „НЗБ“ по граничен здравен контрол не е спирала.

Директорът на РЗИ д-р Калоянов издал заповед на 18 август за налагане на дисциплинарно наказание „забележка“ на доскорошния шеф на АПФСО Илко Тодоров за това, че за времето от 10.05.2021 г. до 22.05.2021 г. не е осигурил друг служебен телефонен апарат и номер на инспектора, и своевременно не го е актуализирал на интернет страницата с цел получаване на информация от граждани за отмяна на наложена карантина.

Илко Тодоров оспорил заповедта за наказанието си пред Административен съд – Благоевград. Според съдия Иван Шекерлийски, който е разгледал делото, липсват данни относно съществуването на дисциплинарен съвет, а още по-малко за проведена процедура пред дисциплинарния съвет по случая в РЗИ – Благоевевград.

Дори в самата заповед за налагане на дисциплинарното наказание д-р Калоянов не се е позовал на решение, взето от дисциплинарния съвет, което води до извода, че процедура по налагане на наказанието не е проведена.

С тези мотиви заповедта за наказание е отменена като незаконосъобразна. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене