2022 година започва трудно за всички общини, защото трябва да работят по стария бюджет за миналата година при растяща инфлация и драстично увеличение на цените на електроенергията

Бисер Стойчев: Няма драма в новата такса смет, услугата за гражданите ще се увеличи с 2-3 лева на месец!

Днес Общинският съвет се произнесе по важната за благоевградчани тема, свързана с повишаването на такса смет, която не е пипана от 2008 година. Затова потърсихме мнението на общинския съветник Бисер Стойчев, който да коментира този въпрос и други актуални проблеми.

2022 година започва трудно за всички общини, защото трябва да работят по стария бюджет за миналата година при растяща инфлация и драстично увеличение на цените на електроенергията. В същото време разходите за издръжка на всички общински структури нарастват. Как ще се справят общините в такава ситуация? 

Да, тази година бюджетът ще се приема със закъснение, но това не е проблем общината да работи с бюджет, приет  миналата година. Аз съм убеден, че администрацията ще се справи, защото познавам работата на този екип и вярвам в техните възможности.

Въпреки тези трудности повечето общини се отказаха да увеличават такса смет. Благоевград е един от малкото градове, в които бе гласувано увеличение за битовите абонати. С колко ще се увеличат приходите в това перо?

Това е така, но с изричната уговорка, че повечето общини в годините назад плавно и постепенно са увеличавали промилите, докато тук това не се е случвало и са покривани разходите за сметосъбиране. Но за сметка на това са лишавани други пера от финансиране. Приходите се очаква да се повишат с около 1 милион лева, което пак няма да е достатъчно да се покрият изцяло разходите за сметосъбиране, но все пак е стъпка за по-справедливо облагане на фирмите и гражданите.

Има критики, че това не е социално приемлив вариант и ще намали събираемостта, тъй като хората няма да могат да платят налога?      

Не мисля, че тези критики са основателни, защото увеличението е около 2-3 лв. на месец за апартамент. Всичко поскъпва – стоки, услуги. По тази логика да реагираме на всяко увеличение на горивата, на хляба, на другите стоки от първа необходимост. Трябва да е ясно, че се повишават и разходите за сметосъбиране и сметоизвозване като резултат от инфлацията.

Какво е реалното цифрово изражение на увеличението на таксата от 1,1 на 2,1 промила за гражданите. Ако едно домакинство до момента е плащало 40 лева за смет годишно, колко ще трябва да плати през тази година?

Само такса смет по кварталите е около 20 лв. за апартамент от 80 кв. м, а с увеличението ще стане около 35-38 лв. на година, най-високата такса е в централна градска част, където таксата за същия по големина апартамент е около 40 лв. и след увеличението ще е около 70 лв.

За фирмите тази такса бе намалена. Защо?

ОбС гласува за намаляване на такса смет за фирмите, но Областният управител върна решението. Искрено се надявам за следващата година фирмите да бъдат компенсирани. Те плащат около половината от събираната такса смет, а генерират в пъти по-малко отпадъци в сравнение с битовите отпадъци на гражданите и за това е наложително да се намали тази такса на фирмите.

Увеличението на таксата за сметосъбиране ще успее ли да стопи дисбаланса между приходите от налога и разходите за тези дейности?  

Не напълно, но се надявам разликата да е минимална. Това ще даде глътка въздух на общината, тъй като до момента от общинската хазна сметосъбирането и сметоизвозването се дофинансираха с около 4 милиона лева. А с тези пари може да се асфалтират улици, да се построят площадки, да се направят паркинги.

Инвестиционното намерение за развитие на парк „Бачиново” създаде и някои разделителни линии, свързани с финансирането на един такъв проект. Има ли други начини за финансиране? Предишното общинско ръководство на Благоевград бе критикувано за липсата на визия и смели управленски решения, които да дадат посока на развитие на града. Сега пък обвиненията са, че проектът за Бачиново и превръщането на областния център в туристическа дестинация е прекалено смел и амбициозен. Защо местна власт и някои граждани не могат да намерят своите допирни точки?

Точно това трябва на Благоевград – смели и амбициозни проекти. И аз се учудвам, че вместо да се надгражда с дебат един такъв проект, то се намират хора, които се опитват да пречат и се гледа само финансовата страна, а не се погледне и от друга страна – че това ще остане на хората, които живеят тук и те ще  ползват и  парка, и аквапарка.

Защо при обсъждането на един стратегически проект емоциите надделяват над аргументите и фактите?

Благоевград е малък град и всички се познаваме и знаем кой кой е и какво защитава. Крайно време е хората, които не успяха на местните избори 2019 г., да приемат волята на избирателя, който е дал доверието си на тези, които го представляват в местния парламент.

Доколко разумна е идеята за референдум по този въпрос?

Не съм убеден, че референдумът е най-разумният начин, вижте активността на последните частични избори за кмет и не вярвам, че нещо ще промени активността, за да бъде успешен един референдум.

Каква ще бъде 2022 година за общините? Ще продължат ли да бъдат в дълбока зависимост за местните финанси от държавните трансфери и европейските средства?

2022 г. ще бъде тежка не само за общините, а за всички ни, но най-вече за средния и дребния бизнес. Вярвам и се надявам, че с помощ от държавата и ЕС ще се справим. А това означава, че общините все така ще бъдат зависими и от държава, и от ЕС.

Кога общините ще получат реална финансова децентрализация?

Не съм убеден, че общините са готови за финансова децентрализация, а също така и за административна и политическа децентрализация. Защото всичко това води до голям обем от нови ангажименти на Общинската администрация. Темата за децентрализация на общините е много дълга и трябва изключително задълбочен анализ. Има няколко стратегии на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които не ме убеждават, че общините са готови за това.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене