Петър Чобанов: В добри икономически времена залагаме в бюджета висок дефицит и разточителни разходи

„ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът. За да бъде прекратен моделът „Джипка“, в Закона за обществените поръчки предвиждаме възможността за ин хаус процедури да отпадне, защото там има съмнения за корупция. Същото се отнася и за рамковите споразумения. „Джипката“ е и в Закона за публичните финанси, защото Министерски съвет със свои постановления може да разпределя средства, без Народното събрание да е наясно с това. Затова и тук правим предложения за законодателни промени“.

Това каза пред БНР народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш министър на финансите.

Според него, ако управляваща коалиция приеме тези предложения, ще докаже заявената нулева толерантност към корупцията.

„Това е подкрепа на управлението, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата решихме да им предложим подобен вариант“.

В предаването „Неделя 150“ Чобанов коментира „Бюджет 2022“:

„От гледна точка на обща структура на разходите той прилича на бюджета, изработен от служебния кабинет. Иначе е доста разточителен по отношение на разходите. Това се дължи на тези, които го съставят, и на траекторията на бюджета, която се предприе още от 2020 година насам… По предварителни планове тази година ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това е голямо число. Това се прави в ситуация с нарастваща инфлация. Имаме прогнозиран висок икономически растеж. Тоест, в добри икономически времена ще имаме висок дефицит и разточителни разходи. Това буди опасения относно това какво ще се случи, когато в следващи години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже. При толкова големи разходи, които знаем, че трудно се намаляват, това буди опасение за още по-големи дефицити и по-високи дългове в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета“.

Той посочи, че ДПС трудно ще стигне до цялостна подкрепа на проектобюджета.

Интервюто с Петър Чобанов можете да чуете ТУК

(БНР; 23.01.2022г.)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене