Нинова пред Конгреса: За месеци БСП е станала желан партньор за промяна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В управлението на България да покажем морал в политиката, призова тя

Дойде това време в управлението на България да покажем морала и за какво е политиката. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си на заседанието на 50-ия Конгрес на партията в зала 1 на НДК.

Много ще се изговори на днешната дискусия какво да направим, за да възродим БСП, да я вдигнем отново, ще има най-различни мнения. Казвам своето сега – морал и доказване в управлението, а то става по три начини – хора, идеи и действия, каза Нинова.

Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика, заяви лидерът на БСП. Ние имаме хора на всички равнища, подготвени за управлението, остават ни действията, допълни тя. Ние сме изправени пред предизвикателството да покажем нов морален образ на БСП, а през управлението да покажем, че можем, че сме партията, която мисли за просперитета на България и за добруването на българския народ, допълни Нинова, цитирана от БТА.

Тя отчете, че въпреки загубата БСП имат значителен успех. По думите й за три-четири месеца БСП са станали желан партньор за промяна. „Ние избрахме промяна за България и промяната избра нас, сега дойде време не само да я искаме с думи, а да я направим с дела. Ние сме част от управляващата коалиция на България“, отбеляза Нинова. „Ние сме основен стълб на стабилност, сигурност, предвидимост и професионализъм в управлението на България в момента, и в Народното събрание“, добави тя.

По думите й за по-малко от месец се е видяло, че искането на левицата за повече държава в подкрепата на хората не е просто идеологически постулат на БСП, а е съвременна необходимост за икономиката и за хората

„Правителството предприе мерки, които на практика я реализираха“, добави тя и визира мораториума върху цените на електроенергията на битовите потребители, подпомогнането с близо два млрд. лева на домакинствата и бизнеса.

Нинова отчете, че сега са на път да реализират друга своя цел – борбата с монополите и визира мобилните оператори, колекторските фирми и частните съдебни изпълнителни.

„В ход е подготовка за съществена съдебна реформа, която да върне справедливостта в България“, каза Корнелия Нинова и допълни, че заедно подготвят проектите за закриване на специализирания съд и прокуратура, за промяната в КПКОНПИ и за оставката на главния прокурор. Тя бе категорична, че лицето на БСП е социалната държава. „Ние сме социалният стълб в правителството и по това хората ще съдят за нас“, добави тя.
По въпроса с пенсиите Нинова каза, че грешката при преизчисляването на пенсиите ги е направило уязвими и добави, че всички пенсии са преизчислени и увеличени. „Ние продължаваме да стоим на позицията за преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход“, каза тя и добави, че това ще бъде обсъдено до края на юли, когато се очаква актуализация на бюджета.

Относно Бюджет 2022 г. Нинова отбеляза, че това е най-социалният бюджет за България. „Смея да твърдя, че толкова социален бюджет не е имало отдавна в България. Социалните разходи са увеличени с над 30 на сто спрямо 2021 г.“, посочи тя и благодари на министъра на финансите, който е приел предложенията на левицата.

Като най-голямото предизвикателство Корнелия Нинова открои демографската катастрофа.

Тя отбеляза, че мечтаните безплатни детски градини и ясли са факт – от 1 април. По темата с бюджета беше откроено увеличаването на минималната заплата на 710 лв. и майчинството през втората година, както и заложените от правителството 4,8 ръст в икономиката, спадът на безработицата до пет процента, както и на инфлацията от 7,1 на 5,6 на сто.

„Това е първата голяма крачка за социална справедливост и заслугата за това е участието на БСП и „БСП за България“ в управлението на страната. Знаем, че хората са изморени. Знаем, че са мачкани години наред и нямат търпение за пълна промяна и ще се опитаме да я направим възможно най-бързо“, заяви Корнелия Нинова.

Анисия Иванова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене