БСП решава дали Корнелия Нинова да остане лидер на партията

50-ият конгрес ще обсъжда и резултатите от изборите

На конгрес Българската социалистическа партия ще реши дали Корнелия Нинова да остане лидер на партията. 50-ият конгрес ще обсъжда и резултатите от изборите.

Корнелия Нинова подаде оставка от поста лидер на БСП след като излязоха резултатите от парламентарните избори на 14 ноември. Тогава тя каза, че поема отговорността за загубата. Но към момента БСП е част от управляващото мнозинство. А Нинова – вицепремиер и министър.

Пред БНР политологът Юрий Асланов каза, че вече има призиви от различни организации в страната Нинова да оттегли оставката си. Това вече се е случвало на конгреса през 2019 година.

Оставката може и да не бъде приета. Тогава ще отпадне и изборът на нов лидер.

„Без да се реши лидерският проблем, който касае стила и метода на ръководството, наложено от Нинова няма шансове да се реши нито един от големите въпроси“, каза Юрий Асланов.

Крум Зарков е единственият заявил, че иска да оглави левицата. И той и Нинова са за това изборът да е пряк –  от членовете на БСП, а не на делегати от конгреса. Единствено Нинова обаче е получавала подкрепа при тези условия.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене