На ръба на оцеляването: От 1500 лв. месечно до 5000 лв. сметки за ток

Снимка: БГНЕС

Малкият бизнес – за високите цени на тока и суровините

Високите цени на тока и суровините затрудняват малкия бизнес. Голяма част не са сигурни дали ще оцелеят.

„Последната ни сметка за ток е точно 3 пъти по-висока от предходните сметки, като смятаме последните 6 месеца. Миналата година по същото време, когато този цех работеше, плащахме около 1500 лева ток със същото оборудване, без да подменяме абсолютно нищо, освен крушки. Сега последните 6 месеца сме стигнали до 5000 лева ток“, каза пред БНТ шеф Анатоли Колев, собственик на хлебопекарна във Варна.

По думите му се увеличават цените и на всички суровини, плюс брашното.

Анатоли Колев има и магазин – преди е плащал 150 лева за ток, последните 6 месеца сметките са достигнали близо 1000 лева за същата консумация на електронергия в магазина.

„Някои от суровините са увеличени с 30%, на солта 3 пъти се вдигна цената, олиото също поскъпна, всичко това поставя бизнеса почти в невъзможност. През последните 4-5 месеца нямаме печалба от този бизнес. Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки. В момента сме намалили екипа наполовина, заради високите сметки“, допълни Анатоли Колев.

Той добави, че се предвижда още съкращаване на персонала. Според Анатоли Колев се очаква скок и на горивата, което ще увеличи и цените на доставките. Той призова за по-голяма държавна помощ.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене