Проф. Илко Гетов с най-добрата новина за К-19 ваксините

Ще има обновена COVID ваксина, която да се поставя веднъж годишно

И двата препарата са таблетки за перорално приложение в доболничната помощ. Те спират репликацията на вируса. Така предпазват от тежки симптоми и хоспитализация. Тези лекарства са скъпи и се прилагат по лекарско предписание.

Това заяви проф. Илко Гетов в студиото на сутрешния блок на БНТ относно лекарства срещу коронаворус, които Европейската Агенция по Лекарствата предстои да одобри.

Той поясни, че тези лекарства няма да могат да се употребяват от жени в детеродна възраст.

“Сертификатите след бустерна доза важат една година. Становището на ЕМА, че честото прилагане на бустери от едни и същи ваксини не е подходяща стратегия за справяне с пандемията”, съобщи проф. Гетов.

Той каза, че на компаниите е препоръчано да разработват ваксини както за Уханския вариант, така и за “Делта” и “Омикрон”, защото бустерите не водят до необходимото ниво на защита.

По думите му в България нивото на пациенти на интензивни легла остава високо.

“В България оставаме на три равни парчета – такива, които подкрепят мерките, такива, които са антиваксъри и такива, които се колебаят”, обобщи той.

Проф. Гетов препоръча подновена ваксина, която се поставя веднъж годишно: “Двата производителя, които правят РНК-ови ваксини – Biontech и Moderna, през март месец ще представят такава ваксина”.

Според него някои държави могат да си позволят разхлабване на мерките, защото там ваксинационното покритие е по-голямо: “Ние не можем да си го позволим, защото има наслагване на вълните, изчерпване на ресурса на здравната система и ниско ваксинационно покритие. Ние трябва да продължим с мерките”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене