Скандал! „Бели петна“ пълнят джобовете на чиновници във фонд „Земеделие“ – Благоевград! До кога ще се правят пари от „слабости в системата“!?

Ако сте собственик на земеделска земя но не сте я декларирал като земеделски производител, то вашият имот попада в зона на „бяло петно“. Всеки собственик e свободен да избира начина на управление на земеделските си земи, съобразно тяхното предназначение. Може да я обработва лично или чрез предоставянето й под наем или аренда с договор. За тези обстоятелства собственикът е длъжен да подаде декларация, като може да го направи и електронно. В тази декларация собственикът на земеделска земя може изрично да отбележи, че не желае имотите му да се включват в масиви за уедрено ползване (така наречените едногодишни споразумения за уедрено ползване).

В България земеделската собственост е изключително разпокъсана, като средният размер е 5,5 дка на собственик и прави не е ефективно земеползването в реални граници. Именно тази разпокъсана структура на земеделието в България безусловно определя нуждата от уедравяне по масиви. В тази връзка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е разписана процедура за уедрено ползване на земеделските земи чрез едногодишни споразумения, без промяна на правото на собственост. В тези споразумения участват всички земеделски производители със съответните права на земеползване съгласно сключените договори. В тези масиви влизат и т.нар. „бели петна“ или земите, за които собствениците не са сключили договори и не са подали декларация за начина на стопанисване, както и не са подали декларация, че не желаят да се включат в тези масиви.

Има една порочна практика, която сериозно се наблюдава в работата на фонд „Земеделие“ – Благоевград. Топ Преса получи няколко сигнала, свързани с чиновници на заплата в държавната институция, които чрез фирми на свои близки хора, декларират въпросните „бели петна“, като земя взета под аренда от собственика, който няма представа за това и най – нагло точат нерегламентирано субсидии на държавата.  Очаквайте конкретни факти и имена по темата, защото по нея работим усилено. След като установихме обаче, че цялото това противозаконно печалбарство се случва на база, човешката наивност и подценяване на проблема решихме да публикуваме тази първоначална информация с апел. Апелът е към всички собственици на земеделски които не са декларирани пред фонда. Проверете статута на имотите си! Докато пустеят земите ви изоставени, някой прави луди пари от тях…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене