Уникалното Бабино хоро ще украси Разлог с народни носии и танци

Разлог ще отбележи подобаващо Бабинден и Деня на родилната помощ този петък. Уникалното Бабино хоро, което една от емблемите в общината, обичана и много тачена традиция и от млади, и от стари. Началото на тази инициатива е в 14:30 часа пред Народно читалище „15.09.1903 г.“

Община Разлог вече изпраща специални поздравителни картички до родителите на всички 165 деца от общината, които са родени в местната болница. Сред тях има и две двойки близнаци.  Специални подаръци ще получат родителите и на първото родено за 2022 г., и на последното за 2021 г.

При желание за участие трябва да се спазват противоепидемичните мерки и изисквания за наличие на зелен сертификат, категорични са от Община Разлог.

В празничния ден възрастна жена от семейството, където има новородено – майка, съпруга на младата майка, която е помагала, „бабувала“, при раждането и отглеждането на новороденото се задява с ръчно направена цедилка, вътре е малкото бебе, ненавършило годинка, което се нарича „бабинче“.

Облечено в носия, заедно с бабата и другите членове на семейството играят хоро, на което се хващат и близки и приятели и наричат добри пожелания. От дома на бабинчето хорото се повежда към центъра на града, където е обичай бабите да се редуват на върха, и обичайно всеки жител на града, който желае се хваща, за да поиграе за здравето на детето, родителите и бабите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене