Благоевградска област счупи Ковид антирекорд! Защо РЗИ отказва справка по общини…

Благоевградска област счупи антирекорда по заразна заболяемост с Ковид-19, която достигна 2188 души на 100 000 души население за 14 дни към вчерашна дата, като новите случаи за едно денонощие бяха 907. Заради главоломно нарастващия брой заразени потърсихме допълнителна справка от РЗИ за всяка една община от 14-те в Благоевградска област. Тази информация обаче остана скрита, тъй като от РЗИ – Благоевград подават лаконична справка. Скандалното е, че това се превърна в нещо като „запазена марка и маниер“ в комуникацията от началото на двегодишната пандемия от коронавирус. Информацията е сведена до минимум, а телефонните контакти се ограничават на максимум с обяснението, че това им се нарежда от здравното министерство, че информацията трябвало да минава първо през пресцентъра и пр.

Такава инструкция изглежда няма за областите Кюстендил и Перник, тъй като там се представя ежедневна справка за актуалната епидемиологична обстановка с брой заразени и хоспитализирани по общини, включително и на починали.

Фрапантното е, че подробна справка от РЗИ не получава дори и областният управител на Благоевград Валери Сарандев, който като представител на държавното управление трябва детайлно да е информиран за ситуацията, тъй като е председател на Областния кризисен щаб, в чиито правомощия и задължения е да набелязва противоепидемични мерки след съгласуване с компетентните органи. Оказа се, че губернаторът получава само кратката версия, която се публикува ежедневно на сайта на РЗИ. Същата практика на РЗИ съществуваше и при предишните областни управители. Този факт се затвърди след вчерашните ни репортерски опити да получим легално повече информация от здравната инспекция относно разпространението на Ковид-19. Първо се свързахме с директора на здравната инспекция д-р Калоян Калоянов, който обаче се оказа, че от понеделник е под карантина като контактно лице. Той вметна, че населени места като Банско и Разлог изпреварват Благоевград по заразени, но конкретно ни насочи да поискаме точна разбивка от секретарката му. Служителката пое ангажимента да се свърже с директора на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева и да подаде справка. Още повече че самата д-р Мончева в радиоефир бе изнесла частично данни за някои общини, в това число и за Банско и Разлог, които обаче бяха с минимален брой заразени, респективно 28 и 48, като най-много са случаите в Благоевград – 224, Гоце Делчев – 98, Петрич – 90, Сандански – 36, и Якоруда – 35. Д-р Мончева бе посочила още, че на ден се карантинират по 100 паралелки в училищата в областта, което е стряскащо на фона на доскорошните оптимистични данни за пренебрежимо малко заразени ученици.

Обещаната конкретна справка така и не бе подадена от РЗИ до края на работния ден. Вместо това се обади по телефона зам. директорката д-р Иванка Василева, за да изчете данните от тяхната сводка, качена по-рано през деня на сайта, като обяснението беше, че са решили да не конкретизират с цифри, за да не плашат хората. Все пак каза, че най-много били заразените в общините Разлог, Якоруда, Гоце Делчев и Банско, а най-малко в Струмяни.

С тази информация разполага и областният управител Валери Сарандев, който заяви за „Струма“, че следят внимателно нещата и има готовност при необходимост да се събере Областният щаб.

Въпрос дали с оглед на тревожната ситуация и многото карантинирани паралелки се предвижда въвеждане на онлайн дистанционно обучение отправихме към кмета на Благоевград. „Има компетентни органи, с чието решение ще се съобразя. Да се следи броят на заетите интензивни легла е правилно, защото отразява натовареността на здравната ни система”, беше краткият отговор от пресцентъра на общината.

Коментар в тази посока потърсихме от община Разлог, която според РЗИ е на първо място в областта по заразени. „Към момента не се предвиждат допълнителни противоепидемични мерки. За петък е планирано бабиното хоро, ако има промяна, ще информираме своевременно“, казаха от пресслужбата.

Хоспитализираните с коронавирус в разложката болница се увеличават, които вчера бяха 42 човека. Разкрити са допълнителни ковидни легла, които от 40 са завишени на 50, каза за „Струма“ управителят на болницата д-р Божидар Велев. Вчера той не беше на работа, тъй като не се чувствал добре, болни били половината от медиците и персонала.

С най-голям брой хоспитализирани е МБАЛ – Благоевград, които вчера бяха 78 в ковидните отделения и 6 в реанимация. На второ място е МБАЛ – Гоце Делчев с 68 болни с коронавирус, Югозападна болница – с 61 болни и 4-ма в реанимация. В болница ПУЛС ковидните пациенти са 31, като 1 е в интензивното, в тубсдиспансера са 12, а 7 в онокоболницата. Свободните легла за неусложнени случаи са 87 в областта, като 15 са незаетите легла за интензивно лечение. Под домашна карантина са 5489 лица. Общият брой ваксинации е 140 856, от тях със завършен курс – 69 674, а поставени бустерни дози са 17 016.

Ситуацията е динамична и се променя с часове, добавят лекарите.

Бетина Апостолова, в.Струма

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене