Проф. Костадин Ангелов: „В Националния план за ковид кризата се говори за легла, а никъде – за лекарите“

Националния план за справяне с ковид-кризата е изготвен от хора, които не познават работата на здравната система. Това заяви пред журналисти във Велико Търново народният представител от ГЕРБ-СДС за региона проф. Костадин Ангелов, който днес проведе приема с граждани от Старата столица.

„Планът на правителството е изграден на база на запълване на реанимационните легла. Това обаче създава много измамно усещане, защото тези легла се запълват последно. Слава Богу, много от пациентите не стигат до там. Когато обаче се запълнят нормалните ковид отделения, тогава системата спира да работи“, коментира проф. Ангелов.

Авторите на националния план не познават и принципа на движение на хората по време на пандемия, каза още хирургът. „Говори се при запълване на интензивни легла в една болница пациентите да се транспортират в болница в друга област. Пренасянето на болен човек с дихателна недостатъчност, който трябва да бъде интубиран, е тежка и непосилна задача и изисква специална апаратура в линейките“, обясни народният представител.

За нелогичността на плана той даде конкретен пример: „Във Великотърновска област – в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, 8 са реанимационните легла, които със свръхусилия могат да станат 10. Интензивните легла са 18, но не те са реанимационни – разликата между тях е голяма. В момента от 8 реанимационни легла са заети 6 – почти 80% , което нарежда областта в тъмночервената зона според плана. В него обаче не се отчита заболеваемостта. В същото време в София, в която са половината от всички 1200 реанимационни легла в страната, колкото и да е заболеваемостта, зоната ще е все зелена. Категорично този план противоречи и на закона за здравето“, посочи проф. Костадин Ангелов. По думите му, управляващите са пропуснали много време в търсенето на вълшебни решения, вместо да подходят с реални действия.

„В последните години държавата закупи достатъчно респиратори и в лечебните заведения кислородните системи трябваше да са разширени и тези респиратори да чакат пациенти. Но това не се направи. Няма реални действия, имаме само пожелания, затова не съм оптимист пред прага на петата вълна. В целия план се говори за легла, а никъде не се говори за лекари. Трябваше да се впрегнат ресурсите на държавата, за да бъдат мотивирани лекарите. А не да разбираме през декември, че бюджетите на болниците са намалени“, категоричен е категоричен депутатът от ГЕРБ от Великотърновския район.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене