Драстичен спад на населението в Благоевград: Как се отразява това на бизнеса?

След като националното преброяване отчете, че България е намаляла с повече от половин милион души, стана ясно, че драстичен спад има и в населението на една от големите области – Благоевград.

С 14% или с малко над 44 хиляди души е намаляло населението на цялата Благоевградска област, спрямо последното преброяване през 2011 година, сочат данните на НСИ.

Сред най-бързо топящите се градове е именно Благоевград. Основната причина за това, според местните хора, са ниските доходи и липсата на каквато и да било работа.

„Тук е университетски град, ама 20 хиляди бяха, сега няма никой. Няма работа, това е единственото“, казва Детелина Механджийска.

„Поне го имаше, кой каквото имаше желание да работи, работи. А сега и да имаш желание няма къде да работиш.“ – според Фронка Кулибарска.

Друга основна причина за обезлюдяването на областния център е липсата на студенти в града. От началото на пандемията в двата университета, един, от които е Югозападният, всички студенти се обучават онлайн. Всички тези фактори са пагубни за голяма част от бизнеса.

„Той е намалял много повече. Тук имаше около 16 хиляди студенти, сега има 5, 6 хиляди. Имаше около 14 хиляди ученика, сега са близо 6,7 хиляди.Млади хора почти няма. Семейства почти няма млади, всичко се изнася и кой къде отиде в Германия, Англия, той не се прибира в нашия град вече. Това е фактор, който не е от вчера и продължава и той няма да спре“, казва Димитър Бакалов, хлебопроизводител.

„Ние не правим изключение, както цяла България. Такива са последните 1,2 години и ние ги приемаме. Факт е наистина, че хората намаляват нашите клиенти също намаляват.“, споделя Росен Начев собственик на таксиметрова фирма.

Гоце Делчев, Банско и Сандански са градовете в региона, които отчитат леко повишение на населението. Това повишение обаче вероятно се дължи на българите, които са се върнали по родните си места, заради пандемията от коронавирус.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене