Клъстерни огнища на Ковид-19 в Пиринско, заразата поваля масово преболедували, ваксинирани, неваксинирани…

Ситуацията с Ковид-19 в Пиринско се задълбочава. Петата вълна на коронавируса поголовно заразява, без значение дали си ваксиниран и преболедувал. Заразата се разпространява изключително бързо на работните места и се развиват клъстерни огнища. Повторно с коронавирусна инфекция са не само лекари и медицински сестри, които работят в рискова среда, но и полицаи, учители, служители в различни държавни институции – като НОИ, Здравна каса, банки и др. Голям е процентът на заразените и с бустерни дози,  което означава, че новият вариант успява да се справи с антителата, коментираха вирусолози.

„Масово се заразяват неваксинсирани, ваксинирани, преболедували… Всеки ден чувам за някого, че е позитивен. Симптомите са хрема, кашлица. Добре е, че няма много тежки случаи на пациенти с пневмонии и дихателна недостатъчност. Определено сега болестта преминава по-леко”, коментира ситуацията началникът на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград д-р  Румен Кондев. Той също почувствал леко неразположение след празниците и срещите с приятели в Разлог, но бързите тестове показали, че не е заразен с Ковид-19.

Като цяло в МБАЛ – Благоевград приемът на болни се засилва, при необходимост се разкриват допълнителни легла в отделенията. Много повече са хората, които са на домашно лечение. Индикация за това е броят на карантинираните, които към вчерашна дата бяха 4115 в Благоевградска област. Заразната заболеваемост в Пиринско бележи рекордно висок ръст – 1645 на 100 000 души население за 14 дни. Новите случаи за едно денонощие към вчерашна дата бяха 647. На болнично лечение са 248 пациенти, като 16 са в реанимация. На разположение са 126 свободни легла за неусложнени случаи и 9 за интензивни. Общо 25 са леглата за интензивно лечение в болниците в Пиринско и при запълване на 20 от тях ще бъде достигната 80% заетост, при която ще бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки.

Любопитното е, че според справката на РЗИ на 13 януари в цялата Благоевградска област е направена само 1 ваксина, което е парадокс за делничен ден. Бустерните дози са 15 818, като общият брой ваксини е 139 202, а със завършен курс са 69 443 лица в Пиринско. При това главоломно заразяване и карантиниране на контактни лица на изпитание е поставена не само здравната система, но и икономиката.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене