Св. Антоний лекува в Мелник

Чудотворна икона на св. Антоний Велики пази град Мелник и лекува туристи и поклонници на конвейер.

В това са убедени местните хора заради многото случаи на чудеса в храма на светията, намиращ се в центъра на града. Вътре кандилата се клатят сами при молитва, болни се изцеляват, а бездетни скоро се сдобиват с рожба. Едни свързват това с чудотворната икона на св. Антоний, а други със застъпничеството на Пресвета Богородица и нейната икона „Св. Пояс“, която също отскоро е тук. „Забелязал съм, че знаменията се случват според молитвата на човека. Понякога започва да се клати кандилото пред чудотворната икона на св. Антоний Велики. Друг път това се случва пред тази на Христос. Има случаи и пред Богородица“, разказва лъчезарният отец Николай, който служи в църквите в Града на виното.

Споделя, че е бил свидетел на много чудеса не само на 17 януари, когато е празникът на св. Антоний Велики. Според свещеника иконата помага най-много на хора с невралгии, с душевни разстройства, но и с други проблеми. „Бог дава на всеки според вярата. Аз и затова казвам на хората: Само вярвайте – аз ще прочета молитвата, но да се помолим заедно“, откровен е духовникът. Заявява, че има най-различни случаи на помощ след молитва – на тежки заболявания, на операции – всичко преминало успешно. Последният случай, за който отец Николай свидетелства, е с бездетно семейство от Тополница. То се е сдобило с рожба след посещение на храма. „Имаше едно семейство от Сливен, на което им четях молитва за рожбичка. По принцип в Мелник гълъбите са рядкост, защото има доста хищни птици, но тогава дойде едно и кацна на иконостаса точно, където се полагат гълъбите – символ на Св. Дух“, описа и друго показателно знамение духовникът. „Георги, Антоний – много са децата, които съм кръщавал, измолени тук“, допълва духовникът.

Вдясно от иконостаса е храмовата икона на св. Антоний. Миряни споделят, че щом застанат пред нея, усещат, сякаш камък пада от плещите им. Самото излъчване на реликвата е уникално силно. Но има и случаи, в които светията показва на много грешните хора, че трябва да се поправят и тогава да дойдат тук. Те получавали неприятни усещания по тялото. В този момент те се обръщали и бързали да напуснат храма. До чудотворната реликва има и друга икона на св. Антоний Велики, но по-съвременна и по-живописна, рисувана по руски стил. Тя също е доста въздействаща в духовно и естетическо отношение.

Вярва се, че св. Антоний лекува душевни и физически болести, в това число при травми и рани. Според житието му той е основател на християнското монашество през III век, разказва още отец Николай. Около 270 г. св. Антоний решил да отиде да живее в пустинята, където живял в продължение на 40 г. и получил дара на чудотворството. След кочината му той е удостоен от Бога да продължи да помага от Небесата на земляните.

Счита се, че светията съдейства да се преборим с изкушението, страстите и да получим спокойствие. Ако някой тръгне по лош път, то той или негови близки трябва да се молят именно на светията за вразумление. Зографи пък споделят, че по принцип човек, който иска да защити своя дом от стихийни бедствия, проникване на врагове и зли духове, също трябва да сложи в дома си икона на свети Антоний Велики. Той помагал още да се свърши каквато и да е работа, както и да се постигнат дълголетие и крепко здраве. Религиозни гидове пък разказват, че само два храма в Европа носят името на св. Антоний Велики, като единият и единствен в България се намира в Мелник. „Другият е в италианския град Падуа, но там е посветен на друг св. Антоний. Той е португалец и е живял през XVII век“, разяснява отец Николай.

Миряни нощуват в черквата срещу 17 януари

В нощта на 16 срещу 17 януари мелнишкият храм „Св. Антоний Велики“ се изпълва с вярващи, които цяла нощ се молят за спасение и изцеление. „И тази година ще спазим стародавната традиция. В 17 часа ще има вечерна молитва, след това акатист на св. Антоний до към 19 часа. След това хората остават в бдение цяла нощ. На другия ден вече владиката дядо Серафим ще оглави светата литургия“, информира свещеникът. Спомня си , че миналата година е имало поне 50 човека от България и чужбина. Самата черква „Св. Антоний Велики“ е построена през XVIII век, през 1765 г. Според стари легенди патронът на църквата сякаш е отворил в нея лечебница за тялото и душата. Още в миналото той изцелявал дори считани за нелечими болести – мозъчни тумори се стопявали, глухонеми деца започвали да говорят и чуват, психически разстройства и депресии изчезвали като мартенски сняг. Днес като свидетелство за лечението на душевноболни хора е останала една верига, с която връзвали буйстващи и бесновати. Според поверието след преспиване в черквата в нощта срещу храмовия празник всеки човек може да оздравее, а при по-тежките случаи в миналото оставали и до 40 дни. Местните хора пък разказват от личен опит, че не във виното е истината, а в черквата „Св. Антоний Велики“. Защото, който надига виното, го боли глава, а който пренощува в храма, става нов човек – възвърнал физическия и душевния си баланс, гледащ по-оптимистично на живота и света. Свидетелство за помощта на св. Антоний от небесата са множеството дарове, оставени за храма – одеяла , черги, пердета. Според отец Николай болестите се дават на човека, за да се издигне душата му. “Бог ги е допуснал за наше душеспасение, затова, когато боледуваме тежко, нека се обърнем към Бог, а той после ще ни упъти как да се лекуваме“, отбелязва духовникът.

1158 стъпала водят към пещерата му

Пещерата, където св. Антоний Велики е прекарал последните 40 години oт живота си, все още се пази в Египет. Вярва се, че именно там приживе той e лекувал болни и прогонвал бесове. Но винаги внушавал на изцелените да въздават благодарност не на него, а само на Бога. Пещерата се намира на около 300 м над манастира „Свети Антоний“. До нея водят 1158 дървени стъпала, а който успее да ги изкачи в жегата, има шанса да зърне уникалната гледка от хълма, която и чудотворецът е виждал преди около 1700 г. Според житието му св. Антоний Велики се е родил около 251 г. в Среден Египет. Той бил дете на заможни и благочестиви родители. Бил на 20 години, когато те починали. Оставили на него богатството си и грижата за по-малката му сестра. Един ден, докато бил в храм, богатият момък чул гласа на Спасителя и следните слова: „Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене“, (Мат. 19:21). Св. Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот. С монашеския си живот и подвизи той станал пример за много християни, които тръгнали по неговия път. Въпреки лишенията в пустинята и борбата с болести и демони, която водел ежедневно, св. Антоний доживял достолепните 105 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене