Болницата в Дупница вече е с лицензирана лаборатория за PCR тестове

Общинската болница в Дупница вече е с лицензирана лаборатория за PCR тестове, съобщиха от здравното заведение.

Болницата получи през миналата година модерна лабораторна апаратура за PCR и всякакви вирусологочни изследвания от посолството на САЩ в България, каквито има само три в България, каза говорителят на общинския пресцентър Христо Апостолов.

„Лабораторията, която беше открита на 19 октомври, е вече официално лицензирана. Получихме и разрешение от Министерството на здравеопазването. Преминахме задължителните лицензионни действия, свързани с проверки, тестове, проверка на персонала и т.н.

Много е важно да отбележа, че сме създали режим на работа, който ще бъде денонощен, включително и събота и неделя. Знам, че мнозина жители от района пътуват, особено в почивните дни и следобедните часове, до други градове за PCR-и, най-вече заради предстоящи пътувания в чужбина, но това вече няма да е необходимо“, каза прокуристът на здравното заведение Мария Жейгарова.

Предстои да се разшири дейността на лабораторията и за други видове изследвания. Болницата скоро закупи и нов скенер, който е монтиран. Очаква се разрешение за пускането му в експлоатация от Агенцията за ядрено регулиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене