Борислав Сандов съобщи за натиск от инвеститор върху РИОСВ-Смолян

Имало е натиск на инвеститор върху работата на РИОСВ-Смолян. Това разкри вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на заседание на ресорната парламентарна комисия. Той сподели, че има запис на служител на инвеститора и предупреди, че подобно поведение няма да се толерира.

Пред комисията Сандов накратко заяви приоритетите си и представи екипа си. Министърът ще работи с трима заместници – Тома Белев, Николай Сиджимов и Петър Димитров. По време на заседанието бяха задавани и въпроси по актуални теми.

На въпрос за Оперативна програма „Околна среда“ /ОПОС/ министърът отговори, че към 31 декември м.г. платените суми са в размер на 49 процента. Сандов каза, че има забавяне в част от проектите по програмата. Най-малко усвоени средства са в „Натура 2000“ и сектор „Води“, посочи министърът.

От изказване на министър Сандов и зам.-министър Белев стана ясно, че Европейската комисия /ЕК/ изисква нова оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на трасето на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. От МОСВ ще изчакат и плана на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще обсъдят проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

По отношение на наказателните процедури срещу България в сектор „екология“ Белев посочи, че има три спешни законопроекта, които трябва да се разгледат от парламента, за да се спрат някои от процедурите. Той посочи, че още предходното служебно правителство е внесло в деловодството на Народното събрание промени в Закона за опазване на околната среда. По думите на зам.-министъра има много европейски директиви, които не се спазват у нас.

Управлението на отпадъците и въвеждането на кръговата икономика също беше тема, която дискутираха депутатите и МОСВ на заседанието. От министерството подготвят информационна кампания за кръговата икономика, която да достигне до всички участници в процеса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене