Потвърдиха ново огнище от птичи грип в Хасковско

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на птичи грип /Инфлуенца А/ по птиците в област Хасково, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Вирусът е бил установен в животновъден обект за отглеждане на пекински патици в землището на с. Жълти бряг, община Стамболово, обл. Хасково.

Обектът е разположен в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 година в с. Криво поле.

Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнището. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 5800 патици от различни възрастови категории, уточниха от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект са били определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите, се допълва в съобщението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене