Каракачанов: Ако иска в ЕС, Македония да се върне по улицата на утъпкания антибългаризъм

КСНС взе правилно и разумно решение за Северна Македония – така трябва да се подхожда по национални въпроси, категоричен е лидерът на ВМРО

Няма нов път. Ние ли кандидатстваме за ЕС или Скопие? Ние сме в ЕС и НАТО. Много ясно сме заложили нашите принципи в Договора за добросъседство от 1 август 2017 г. Ние изпълняваме ли договора – изпълняваме го. Първото нещо, което направихме, е година след подписването на договора беше да пуснем Македония в НАТО. Не ние трябва да се връщаме по улицата назад, те трябва да се върнат по улицата на утъпкания антибългаризъм, по който вървят, иначе няма да стане, заяви лидерът на ВМРО.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Ако искат да са членове на ЕС да се държат почтено и нормално, ако не искат да стават членове на ЕС – да продължават по този път.

Не мога да разбера какъв е този идиотски рецидивизъм в тези хора. 28 г. се разправяха с Гърция за знамето, примерно, те нямаха основание върху тези емблеми, които използваха. Или за знамето на Вергина, претенциите за античната история. Но те 28 г. тъпо и упорито се разправяха с Гърция и стояха под ембарго, категоричен бе той.

Една история за това как македонското правителство саботира българските инвестиции в Македония е следната. Българи купуват в Битоля захарен завод, който да подсигури на региона 400 работни места, изкупува цвеклото на половин Македония и накрая правителството освободи от мита меласата, което удари финансово българския завод и той затвори. Тоест те прецакаха и собствените си граждани и българските инвеститори, заяви Каракачанов.

Преди 30 г., когато ние първи ги признахме в света, Гърция им наложи икономическо ембарго. Тогава им давахме финансови помощи, въоръжихме ги и накрая получаваме: Бугари татари, фашисти, възмути се той.

Единната позиция на КСНС за Северна Македония не е нещо изненадващо. Нека не се лъжем – КСНС е имал различни тези. Някои от партиите твърдо са защитавали тезата да нямаме позиция относно Македония и твърдо да се съобразяваме с това, което ни препоръчват някои външни фактори. Основната заслуга за текущата позиция е най-вече на президента Радев и на някои партии – БСП и ИТН. Това са партиите, които са държали на това и са има твърда и ясна позиция, заяви Каракачанов.

По думите му настоящият министър-председател веднага след изборите е казвал, че трябва да имаме по-смекчена позиция към западната ни съседка. Точните думи бяха: „Трябва да променим подхода и да извадим на преден план икономическите взаимни интереси, а не споровете за историята. За момента беше взето правилното и разумно решение. Така трябва да се подхожда по национални въпроси”, коментира Каракачанов.

В исторически план винаги е имало натиск от страна на Големите сили върху една или друга държава на Балканите да изпълняват определени политики. А като политик ще Ви  кажа, че по-най-различни поводи през последните 25 г., откакто наблюдавам политически живот в България, винаги е имало натиск. Вземете темата със затварянето на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“, това не беше принципен акт, а беше обслужване интереса на европейските държави. Друг пример е по време на управлението на Иван Костов, когато ни натискаха да вкараме 100 хиляди албански бежанци от Косово. Тогава обаче правителството не се съгласи и не стана. И сега имаше натиск, но не мога да кажа, че е бил натиск „или – или” – ако Вие не направите това, ние ще направим еди-какво си. Една или друга велика сила види ли, че държава като България има колеблива позиция, се стига до оправдания. В предишното правителство се оправдаваха с нас – че от ВМРО са виновни, че не пускат Северна Македония в ЕС и заради ВМРО ще падне правителството, подчерта Каракачанов.

Според него в България винаги някой се оправдава с нещо и не смее – било поради липса на компетентност или грамотност, да заеме ясна и твърда позиция по казуса със Скопие.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене