Връщат на домакинствата 50% от надвзетото за газ

„Булгаргаз“ и КЕВР пропуснали възможността за по-ниска цена за януари

На битовите абонати на природен газ ще бъде възстановено 50% от повишението на цената, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на брифинг. Схемата тепърва ще трябва да бъде одобрена от правителството и нотифицирана от Европейската комисия, допълни той.

Предлага се компенсацията да бъде за разликата над утвърдената от КЕВР цена от 48,80 лв. за мегаватчас. „Разчетите на енергийното и финансовото министерство сочат, че за отпускането на компенсации за битовите потребители на газ през първите два месеца на 2022 г. ще са нужни 140 млн. лева.

След февруари нуждата от подкрепа вероятно ще намалее

– най-голямото потребление е през тези два месеца“, каза още той.

На този етап компенсациите за скъпия газ за бита ще се изплащат за декември 2021 година, януари и февруари 2022 г. и ще бъдат в размер на 50% от разликата между определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена през юли – 48,80 лева за мегаватчас, и текущата цена за съответния месец.

„За декември компенсацията ще бъде 26,70 лева за мегаватчас. За януари – 42,31 лева“, уточни още Николов. Структурата и начините за изплащане ще бъдат уточнени, след като се получи одобрение на схемата. Зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова уточни, че в момента се подготвя нотификацията към Брюксел.

Според министъра на енергетиката КЕВР и „Булгаргаз“ са имали възможност

поскъпването на природния газ за януари да бъде само 5,15%

вместо над 30 на сто. Според анализите на енергийното министерство цената на газа от 1 януари е можело да бъде 107,60 лева за мегаватчас. Министърът заяви още, че не е бил направен най-изгодният за регулирания пазар микс между количества природен газ, доставен от Азербайджан, от хранилището в Чирен и вносните количества от Русия.

По думите на Николов

странно е у нас смесването статута на обществен доставчик и търговец

Относно твърденията за цветущо състояние на енергетиката ни заради високите цени през последните месеци Николов припомни дълговете на държавните дружества към началото на май миналата година. „ТЕЦ Марица-изток“ тогава е с дълг от 1,055 млрд. лв., НЕК ЕАД – 2,6 милиарда. Освен това Националната електрическа компания има заем към Министерството на енергетиката за приблизително 1,2 млрд. лв. за проекта „Белене“. Облигационните заеми (външните дългове) на Българския енергиен холдинг (БЕХ) са за 2,3 млрд. лв. Допълнително „Булгартрансгаз“ има заеми за т. нар. „Балкански поток“ са 2,2 милиарда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене