Вигенин след КСНС: Не просто потвърдихме, а разширихме консенсуса по българската позиция

Подкрепено е и желанието на премиера за по-активен диалог и създаването на работни групи

„Според мен добрата новина е, че голяма новина няма, тъй като предишните седмици имаше големи съмнения, че правителството и страната са под натиск и трябва да променим нашата позиция. Нищо подобно не се случи, ние потвърдихме вече изградения консенсус през 2019г., който започна с една среща пред президента тогава и премина в декларация на Народното събрание, която беше приета единодушно и съответно в преговорна позиция на правителството, която беше препотвърдена от Консултативния съвет.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНР.

По думите му това е важно, защото в Народното събрание има 4 формации, които не са част от консенсуса през 2019г. – “Продължаваме промяната“, “Има такъв народ“, “Демократична България“ и “Възраждане“. „Те не бяха тогава в Народното събрание, така че тази нова подкрепа не просто потвърждава, а разширява консенсуса по българската позиция“, каза още той.

Зам.-председателят на Народното събрание обясни, че по време на съвета е подкрепено и желанието на премиера за по-активен диалог, както и за създаването на работни групи.

„Не като нов момент, а като изрично подчертан акцент в българската позиция, са правата на македонските българи“, каза също Вигенин и допълни, че в последната година това се е превърнало в задълбочаващ се проблем, което е лош сигнал. „Вместо македонската страна да се опитва да покаже добронамереност и по-отворен подход към проблемите, като че ли показва че в момента няма желание за по-широк диалог“, коментира още зам.-председателят на парламента. „В края на краищата стигнахме до позиция, която е добра основа за бъдещата работа и добра стартова позиция за предстоящата визита на премиера в Скопие“, обобщи темата Кристиан Вигенин.

Във връзка с предстоящия организиран протест от партия “Възраждане“ срещу ограничителните мерки Вигенин заяви: „Хората имат право на това, но призоваваме да се спазва и реда, да няма опити за насилствено влизане.“

По думите му политическите лица, колкото и крайни да са техните виждания, не би следвало да призовават към насилие. „Такъв тип изявления би следвало да бъдат разгледани от други органи и да се самосезират“, коментира Кристиан Вигенин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене