Властите у нас решиха кой показател ще е водещ при въвеждането на нови COVID мерки

Днес по време на второто заседание на Националния пандемичен комитет бяха представени данни относно натовареността на здравната система, в т.ч. актуалната заетост на леглата за консервативно и интензивно лечение на пациенти с COVID-19 показател, който ще бъде водещ при въвеждането на нови противоепидемични мерки, съобщиха от Здравното министерство.

Членовете на комитета отново се обединиха около необходимостта от засилване на контрола по въведените мерки в страната, тъй като това би спомогнало за ограничаване разпространението на COVID-19.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира за влязлата в сила от днес заповед на здравния министър, с която се намалява продължителността на изолацията и карантината.

Междувременно стана ясно, че до края на седмицата ще бъде публикувана нова покана за осигуряването на необходимите за образователната система щадящи тестове за ученици от първи до 12-ти клас, тъй като приоритетът на правителството е гарантирането на присъствено обучение в училище. Това посочи министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на Националния пандемичен комитет, чийто председател е тя, съобщиха още от пресцентъра на здравното министерство.

По думите й сроковете на поканата ще бъдат съобразени с наличните до момента щадящи тестове, така че процесът по изследване за COVID-19 в училищата да не бъде прекъсван.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене