Росен Георгиев: За Благоевград ли сме или сме против Илко Стоянов? Аз съм за Благоевград!

Радвам се, че за пръв път от доста време имам възможност да коментирам тема, свързана с развитието на община Благоевград, а не с недъзите и невъзможността на кметовете да управляват.
Повод ми даде провелото се обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг в размер до 29 170 000 лева. Акцентите от представянето на проекта са, че кредитът е при изгодни условия: средствата са целеви и няма възможност да бъдат похарчени за нещо различно; размерът на лихвата не е непосилен за бюджета и най-важното за мен – слага се край на мераците за застрояване на парк „Бачиново“.

Не поставям под съмнение изнесените факти от кмета и общинските експерти пред цялата общественост на Благоевград. Макар, че можех да се „облегна“ на познати експерти с идеята да омаловажа свършеното и уязвя работилите по проекта. Със сигурност така щях да привлека внимание, но нямам това за цел. Мислите, че меренето на експертен потенциал говори нещо на гражданите? Аз не мисля! Макар, че други се опитаха да направят точно това. Тяхна работа, няма да ги коментирам повече!

Аз съм визионер и се интересувам от дългосрочните ползи. А един подобен проект има потенциал да сложи Благоевград на туристическата карта на България. Също така се надявам това да бъде само първата крачка, защото 29 000 000 лева нито са много, нито са достатъчни за община от мащаба на Благоевград. Всички, които са в тази сфера го знаят, критиците – също.
От друга страна разбирам тези, които съзряха удобна възможност да влязат в светлините на прожекторите. Още повече, че местните избори чукат на вратата. Е, с неудоволствие ще споделя, че истински ми омръзна от такива „общественици“ и „политици“. Виждал съм ги същите по-кротки и услужливи от кученца, но при други условия.

Да ги подкрепя?

При положение, че са ми напълно ясни техните користни цели и намерения!

Не, Благодаря!

Мога обаче да ги попитам какво са свършили за Благоевград и неговото развитие? Мога също и да ги посъветвам да участват в следващите избори и ако спечелят доверието на гражданите да провеждат политиката, която смятат за важна и добра.

Така е демократично и това е начинът!

Според мен най-важната тема, свързана с поемането на дългосрочен общински дълг, е неговата обществена значимост. Моментално ще оборя всеки, който казва, че има по-важни неща, като междублокови пространства и тротоари, пропаднали селски пътища и отдалечени махали. Бягайте далеч от тези хора, изобщо не ги слушайте! Те са популисти, привидно загрижени хора, които се движат от моментните обществени настроения и се опитват да ги обяздят.

Аз съм убеден, че за Благоевград няма нищо по-важно от проекти, които ще носят принадена стойност. Ще събудят интерес. Ще съживят дребния и среден бизнес. Ще привлекат туристи. Опитът ми като кмет на село Дъбрава го доказва категорично. Водопроводът в селото беше жизненоважен, развитието на инфраструктурата – също. Но създадохме истинския интерес към населеното място с останалите наши активности: фестивал, празник на виното, непрестанна реклама на силните страни на селото – въздух, местоположение, археология, планинско колоездене, митове и легенди, ако щете.

Това е нужно и на Благоевград!

Като гражданин на Благоевград, участващ активно в обществено-политическия живот, подкрепям този проект с надеждата, че това е само началото. И с уговорката, че не е приоритет, а възможна първа крачка. С уговорката, че ще се работи паралелно и по индустриалната зона. С уговорката, че ще се използват всички налични ресурси за подобряване на амортизираната инфраструктура на града и селата в общината. С уговорката, че ще се върви ръка за ръка с гражданите.

Нека всеки, който прочете това, да си отговори на въпроса: За Благоевград ли сме или сме против Илко Стоянов?

Аз съм за Благоевград!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене