Агенцията по храните унищожава над 17 тона животински продукти

1800 обекта „под лупа“ по празниците

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 800 проверки в периода от 21 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г.  във връзка с официалните празници Коледа и Нова година. Насочени за унищожаване са 17 662 кг храни от животински произход, 17 653 кг  от които вследствие на пътнотранспортно произшествие на хладилен камион. Възбранени и насочени за унищожаване са и 40 стъклени бутилки маслиново, оризово масло и такова от гроздови семки с изтекъл срок на годност. Това съобщават от санитарното ведомство.

Съставени са общо 7 акта за установяване на административно нарушение и 21 предписания.  Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилното етикетиране на храни, нерегламентираното приготвяне и търговия с храни в обект без регистрация съгласно Закона за храните, храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност или несъответствията по сградов фонд и оборудване.

Проверките установиха още, че като цяло  хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни се спазват. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала в обектите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене