През зимата може да има ново увеличение на тока

далекопроводи

Увеличение на цената на тока с още един процент може да има от началото на следващата година, прогнозира председателят на ДКЕВР Светла Тодорова след общественото обсъждане, съобщава КРОСС.

Електроразпределиетелните дружества отчитат повишаването на цената на тока като положителна стъпка, но настояват за признаване на технологичните им разходи.

Тодорова обясни, че евентуалното увеличение ще се наложи, за да се осигурят повече приходи на топлофикационните дружества, които произвеждат електричество. Това се прави, за да не се увеличи цената на топлинната енергия, т.е. топлата вода и парното.

Председателят на ДКЕВР потвърди, че от 1 октомври цената на тока ще се вдигне с около 10 на сто, а цените на топлата вода и парното ще останат на настоящата си цена.

Представители на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО приветстваха увеличението на цената на тока, но подчертаха, че регулаторът не признава реалните размери на технологичните им и оперативни разходи и инвестиции. Според тях предлаганото увеличение от началото на следващия месец ще покрие единствено минималните разходи за поддръжка на мрежата и поддържането на нивото на клиентско обслужване, но без възможност за устойчиво и стабилно развитие и развиване на качеството на услугите.

Заседанието на регулатора започна с хвърчащи яйца срещу Светла Тодорова. Стигна се до сблъсъци, провокирани от членове на Движение за граждански контрол. 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене