10-годишни посягат към наркотиците

Без имеНепрекъснато пада възрастовата граница на употребяващите наркотици в България и конкретно в Благоевград, съобщи в интервю за Дарик председателят на Общинския съвет по наркотични вещества д-р Теменужка Любенова.

Първите опити за употреба на опиати се правят на около 10-годишна възраст. По думите й най-често децата прибягват до марихуана, синтетични наркотици и кокаин. Според д-р Любенова, отговорността за тревожната ситуация, трябва да бъде понесена на първо място от държавата. „Каквото и да иска да направи един родител, колкото и системно да говори с детето си, рекламата на наркотици в България върви по един много некоректен и подвеждащ начин и децата не могат да бъдат защитени“, категорична е тя.

За тревожната ситуация помагат и все по-честите случаи на продажба на наркотици в и около учебните заведения, смята специалистът.

Според председателят на общинския съвет по наркотични вещества, най-често опиатите са рекламирани в интернет, под различна форма, но и нерядко биват пускани продукти в търговката мрежа, подтикващи към употреба на наркотици. „Въпреки всичко американско изследване показва, че родителите могат да намалят вероятността децата им да посегнат към наркотиците, ако системно разговарят с тях“, поясни д-р Любенова.

Тя смята, че от изключително значение е, родителите да бъдат добре информирани за последствията от употребата на опиати, за да мотивират позицията си. ‘Само по този начин родителят може да бъде авторитет, защото ако просто обясни, че те са вредни, веднага ще се намери някой който да каже, „родителите  ти са задръстени“, допълва д-р Любенова. Във връзка с тревожните тенденции относно употребата на упойващи и психотропни вещества и опитите и рекламата им, Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград изрази своя протест срещу легализация на марихуана под каквато и да било форма в момент.

ОбСНВ, заедно със структури от цялата страна, изпратиха становище до здравният министър и Националния съвет по наркотични вещества , част от което гласи: „По повод зачестилите добре организирани и финансирани прояви на определени лица, НПО и партии за легализация пушенето на марихуана с медицински цели Общинските съвети по наркотични вещества от Пазарджик, Ловеч, Сливен, Габрово, Разград, Перник, Кюстендил, Благоевград, Сдружение за европейски инициативи в България, Движение „Деца срещу дрогата” – Бистра Ранева, Сдружение „Движение ние – жените“ Благоевград, Главен асистент Марияна Шехова-Канелова със студентите – доброволци към ОбСНВ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ изразяват своя протест за грубото манипулиране на общественото мнение и категоричното несъгласие, че терапевтични ефекти могат да се постигат само чрез цигарата от канабис, както и сочените за пример страни, в които това се случвало успешно. ….. Имаме горчив опит с ученици на 15-16 години с употреба на канабис и отключени шизофреноподобни състояния, които се оказа, че няма къде да бъдат настанени за лечение. Това не отговаря на каквито и да било изисквания за добра медицинска практика и нарушава драстично Конвенцията на ООН за правата на детето.  Сериозен е и въпросът за пушенето на марихуана от родители в присъствието на децата им и тяхното пасивно пушене. ……  Надяваме се, че в България няма да се допусне още един сериозен рисков фактор – пушенето на марихуана, да унищожава законно младото поколение. Вярваме, че първият принцип на лекарите и Министерството на здравеопазването е: Първо не вреди.“, пише в становището.

В момента специалистите от ОбСНВ – Благоевград подготвят интерсни презентации, оригами и листовки, с цел превенцията на употребата на наркотици сред учениците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене