В момента във Великобритания доминиращ е вариантът Омикрон и затова е важно всички пристигащи оттам да показват освен зелен сертификат и отрицателен PCR

Хотелиери в Банско на бунт срещу тестовете

Туроператори и хотелиери са възмутени от издадената нова заповед от Министерството на здравеопазването за тестване на всички пристигащи в страната, независимо дали са ваксинирани или не, от 7 януари, днес.

Те искат да бъде отложена за понеделник, 10 януари 2022 г. От заповедта са засегнати над 1000 британски туристи, които трябва да пристигнат в Банско, и над 2000 българи, които се прибират от чужбина след новогодишните празници. От 7 януари, петък, ваксинираните лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в червената зона, се допускат на територията на България с допълнителен отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR тест.

„Възмутен съм. Не може да се въвеждат мерки по този начин. Сега започват анулации на почивки и кой ще ни компенсира“, обяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Според него трябва да има предвидимост в решенията на министъра поне 5 дни напред, за да има време за реакции от страна на туристите. Във Великобритания трябва да си запазиш час за направата на PCR тест и не може свободно да се отиде до лаборатория. Малин Бистрин също настоява за отлагането на заповедта.

На брифинг пред здравното министерство обявиха, че са запознати с проблема. Въпреки това са категорични, че изискването за PСR ще остане. В момента във Великобритания доминиращ е вариантът Омикрон и затова е важно всички пристигащи оттам да показват освен зелен сертификат и отрицателен PCR. Разбираме притесненията на туристическия бизнес, но не може да отстъпим от това изискване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене