Дневник: Валери Сарандев е новият областен управител на Благоевград!

На редовното си заседание в сряда Министерският съвет освободи старите и назначи нови управители на девет области в страната – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, Софийска област и Хасково. Това потвърди говорителят на правителството Лена Бориславова. Четири от тях ще бъдат оглавени от представители на „Демократична България“, а останалите пет са за БСП. Разпределението следва принципа в избирателните райони, в които една от четирите формации няма депутатски мандат, неин представител да представлява държавната власт.

Бориславова уточни, че областните управители няма да имат вменяване на нови функции. „Те по закон са част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони“, каза Бориславова.

В Благоевград поста ще заеме областният лидер на социалистите и настоящ зам.-кмет на Гоце Делчев Валери Сарандев, който вече е бил управител на областта, когато бе назначен за такъв от служебното правителство на Румен Радев през 2017 г.

Стойко Танков ще оглави областната администрация в Бургас. Той е член на тясното ръководство на левицата – Изпълнителното бюро. Бил е общински председател на БСП-Бургас от 1998 до 2007 година. През това време е бил и председател на Общинския съвет на Бургас. След това е бил народен представител – в 39-то и 40-то Народно събрание.

В Добрич за областен управител е назначен общинският съветник от БСП Галин Господинов. Той бе включен в листата на социалистите за изборите на 4 април, но на 11-тото неизбираемо място.

Емил Хумчев ще заеме поста в Смолян. Той бе водач на листата на БСП в града на изборите през ноември. От 2019 г. е председател на общинския съвет на Златоград. Възпитаник е на СПТУ по туризъм в Смолян. Завършил е мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорската активност в Югозападния университет “ Неофит Рилски „. Бил е заместник-областен управител на Смолян, пишат местни медии.

За управител на Софийска област ще бъде назначен Иван Иванов.

ДСБ поема четири областни управи

След като ДСБ не получи министерски постове за разлика от партньорите си в обединението „Да, България“ и „Зелено движение“, партията ще бъде компенсирана с ръководството на четири областни управи.

Във Велико Търново поста ще заеме адвокатката Людмила Илиева, която е в националното ръководство на ДСБ и от 2011-та година е член на партията. Тя бе втора в листата на „Демократична България“ след водача Христо Иванов на вота през ноември. Вече втори мандат е общински съветник от Горна Оряховица. Специализирала е в областта на гражданското право и процес, четем в биографичната справка на сайта на „Демократична България“.

В Пловдив управлението на областта ще поеме местният лидер на ДСБ Йордан Иванов. Той е юрист и е един от най-големите критици на настоящия кмет от ГЕРБ Здравко Димитров. Иванов има адвокатска кантора, която се занимава с чуждестранни инвеститори, търговско и корпоративно право.

Катя Панева пък ще застане начело на областната управа в Хасково. Тя също е кадър на ДСБ, бе водач на листата в града и бе депутат от 45-ото Народно събрание. Панева е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката, собственик е на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности, пише в партийния сайт.

Във Видин поста ще заеме общинският съветник от ДСБ и водач на листата Любен Иванов. Завършил e СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 2003 г. e адвокат към Адвокатска колегия – Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общинския съвет в града.

Очаква се до края на следващата седмица да бъдат одобрени и останалите назначения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене