Родителите на 900 деца плащат по 13 лв. за застраховка и за потрошени врати и прозорци в Математическата

49787-632x358По 13 лв. от ученик събират в Математическата гимназия в Благоевград, сигнализираха в редакцията на „Струма“ родители. Близо 900-те възпитаници на ПМГ са уведомени от класните си ръководители за събирането на въпросната сума.

„Преди няколко дни дъщеря ми каза, че трябва да занесе в училище 13лв., които са за застраховка и консумативи“, сподели майка на осмокласник от ПМГ.

Директорката на гимназията Татяна Ядкова потвърди, че се събират пари. „Да, учениците дават по 13 лв. – 5 лв. са за застраховки, защото нашите ученици често пътуват в страната и чужбина. Ходят на различни състезания, олипмиади и участват в различни международни прояви. Ние разледахме офертите на няколко застрахователни дружества и се спряхме на най-изгодната. По 8 лв. се заделят не за консумативи, а за битови разходи, като например подмяна на счупени щори, врати, прозорци и други”, обясни Т. Ядкова и подчерта, че парите не се събират от ръководството на учебното заведение, а от училищното настоятелство, в което влизат родители и учители.

Експерти от застрахователния бранш обясниха, че застраховката от 2, 5 и 7 лв. покрива едно и сдъщо – временна или постоянна нетрудоспособност в случай на злополука или акутно заболяване на учащите. С тази разлика, че ако детето е застраховано за 2 лв. и се случи инцидент, например счупена ръка, ще му бъдат изплатени 100 лв., а при внесени 5 лв. обезщетението ще е 200 лв.

Учителите посредници при сключване на колективни ученически застраховки се застраховат безплатно. Също така много от дружествата предлагат спонсориране и подпомагане на извънкласни и учебни дейности чрез предоставяне на 28% от събраната застрахователна премия в полза на учебното заведение, разясниха специалисти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене