Кирил Петков: Най-лесно е да се повиши цената на тока без анализ за течовете в системата

Очакваме мораториумът върху цената на тока да не бъде до края на март. Искаме да направим анализ дали има течове в системата и да видим, когато течовете са спрени, ще знаем кое е минималното повишение на цената, което крайният потребител да плати. Най-лесно е да се повиши цената, преди да се направи такъв анализ, но това няма да бъде политиката на това правителство. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

,,От друга страна в момента работим, за да видим дали може да купим повече газ от Азербайджан, където цената е по-изгодна”, допълни Петков.

Премиерът не се ангажира с прогноза какво ще бъде повишението на цената на електричеството за крайния потребител, защото донякъде то зависи от международните пазари.

Зависимост на цената има и от ситуацията с пандемията – когато има локдаун, търсенето на ток намалява, отбеляза Петков.

По думите му най-важното е правителството да направи оптималното в тази ситуация, за да сме сигурни, че няма течове в системата и да се минимизира увеличението на цената.

,,Кой ще заеме мястото на председателят на КЕВР Иван Иванов, това трябва да реши парламентът, но това трябва да стане в рамките на януари”, коментира Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене