Борисов: Продължаваме да сме без бюджет и план за възстановяване

„Шах може да играе всеки, други коне яздят. Днешната ни пресконференция беше продиктувана от един анализ във вестник „Сега”. На базата на него излязоха всички тези числа, времето на пиара отдавна мина, близо година те са управляващи и не може докато бяха министри да не виждат тези числа“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция на партията.

„Промяната продължава, а за последния месец новото правителство е похарчило 9 млрд. лв за един месец – 9 милиарда за декември и това да остане скрито от медиите, да не се говори за 9 милиарда рекордни разходи. Аз твърдя, че тези хора след приказките си по нас няма да построят нищо, даже и велоалея няма да направят, каза още Борисов. „Продължаваме да сме без бюджет и план за възстановяване“, припомни той.

Той се обърна към медиите, като обясни какви биха били новинарските заглавия, ако ГЕРБ управляваше както четворната коалицията. „Продължаваме месеци наред да сме първи в света заради ковид. Рекордни цени на нафта, бензин. Скок на инфлацията“, каза Борисов.

Добавките за пенсионерите също станаха обект на коментар от страна на Борисов. „Излъгаха в предизборната кампания, че ще дадат 120 лева на пенсионерите, а дадоха 60 лева“, каза Борисов.

Той разкритикува и липсата на контрол по упражняване на мерките срещу коронавируса. „По празниците видяхте ли някъде да се изисква зелен сертификат, видяхте ли някъде да се спазват мерки?“, попита лидерът на ГЕРБ във връзка с растящия брой на новозаболелите.

Лидерът на ГЕРБ коментира и договорите за азербайджански газ. „Поколения политици от президента Първанов са водили с азерите добросъседска икономическа политика. Помните, когато с Алиев откривахме заедно европейските игри в Баку,

„2015-та подписахме, че може и на друга точка да взимаме азерски газ, за да може той да влиза в България. Нали всички говорихме за прозрачност и че нищо няма да се крие от обществото. Съветвам премиера Кирил Петков да ангажира ДАНС и да намери кой изтече договора с азерите, защото те ще пострадат от това, а също и ние. Ако не се намери виновник съмненията са, че се прави умишлено“, категоричен бе той.

Делян Добрев също заподозря умишлено действие, което да застраши отношенията ни с Азербайджан. Той обясни, че се работи по развалянето на договора, за да може да се сключат договори с частни дружества.“Нашата цена е по-добра от цената на останалите страни, затова е клаузата за конфиденциалност, изтичането на този договор не е детска игра. 8 години не изтече никъде, а веднага след идването на новото правителство това се случи. Това застрашава нашата енергийна диверсификация и отношенията ни с Азербайджан“, каза още Делян Добрев.

Той посочи, че е разбрал, че за нов шеф на КЕВР от „Продължаваме промяната“ готвят депутата икономист Венко Сабрутев. Като партийно оцветен и некомпетентен определи Добрев колегата си за този пост.

От своя страна Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че промяната е в негативен тренд и поставяне на негативни рекорди. Промяната доведе до 9 милиарда необосновани разходи, каза още Иванов. „2021 г. 4 млрд. лв. рекорден дефицит. 2017 г. правителството на ГЕРБ имаше излишък от почти 1 млрд. лв. След това по-доброто планиране доведе до балансиран бюджет. До 3,5 млрд. лв. през 2021 г., когато бяхме в криза и трябваше да се помогне на бизнеса. Казахме, че като опозиция ще посочваме слабостите и ще искаме диалог. Но мисля, че отговорите на г-н Василев и Петков са нужни тук. Хората обедняват при тази галопираща инфлация. Мисля, че това с партии шах няма да се реши“, каза депутатът Александър Иванов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене