Мъдър и самоироничен, непрежалим другар и човек, превъзходен публицист – подобен е Георги Данаилов, казват местните с възсищение в негова памет. 

Години след смъртта на писателя Георги Данаилов в Ковачевица не спират да празнуват рождения му ден!

Всяка година на 8 януари в именитото родопско село Ковачевица не престават да празнуват рождения ден на писателя Георги Данаилов, въпреки огромният български интелектуалец да напусна този свят преди няколко години. Любимата му Ковачевица е декор и на един от най-популярните епизоди от поредицата „ Умно село “, който Bulgaria ON AIR излъчи тази неделя, 2 януари, от 19:30 часа.

Ковачевица е известна още като „ българският Холивуд “ поради големия брой български филми, снимани в невероятния естествен и архитектурен резерват. Един от тези филми е „ Закъде пътувате “ на незабравимия Рангел Вълчанов по сюжет на Георги Данаилов. Именно той дава мотив за заглавието на епизода от поредицата – „ За къде пътувате, господин Данаилов? “.

Жожо, както го назоваха и назовават и до момента всичките му другари, е неукротим в пресътворяването на един автобиографичен вълшебен натурализъм, от който са пропити творбите му. Пред камерата на „ Умно село “ той поддържа връзка свободно с отвъдното: пресреща автомобилната гума от едноименния филм, беседва със санбернара Бари и с обичания си другар Владо, отишли си към този момент на небето… Пее македонски песни в кръчмата със съселяните си, и грузински на чардака; превъплъщава се в немия преподавател от кино лентата на Рангел, и в самия Йохан Волфганг декор Гьоте.

Мъдър и самоироничен, непрежалим другар и човек, превъзходен публицист – подобен е Георги Данаилов, казват местните с възсищение в негова памет. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене