Доброволната военна служба е факт от 10 януари

За 150 места са кандидатствали 290 човека

Срочната служба в доброволния резерв започва през януари 2022 г. Тя ще е за срок от 6 месеца. Това обявиха на сайта си от Министерство на отбраната.

За обявените през септември 150 вакантни длъжности са кандидатствали 290 български граждани. 222 от тях са допуснати до подбор от съответните комисии във военните окръжия в страната.

Припомняме, че в 44-ото Народно събрание ВМРО беше стожерът на тази идея. Септември месец 2020 г. 44-ият парламент прие доброволната военна служба с промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Ръководството на министерство на отбраната по времето на министър Красимир Каракачанов обърна много негативни тенденции в положителни – без бягство от армията, а престижът на армията стана много висок. Хората вече гледат по друг начин на воинската професия.

През първия месец от срочната служба резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации съответно във факултет „Общовойскови“ и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка.

Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.

След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене